Sport

Uitleveringsproces Quincy Promes van Dubai naar Nederland begint volgende week

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Uitleveringsproces Quincy Promes van Dubai naar Nederland begint volgende week

Quincy Promes zit al ruim een maand vast in Dubai. De 32-jarige speler van Spartak Moskou is in Dubai aangehouden voor het veroorzaken van een ongeluk. Het Openbaar Ministerie heeft Dubai gevraagd om hem uit te leveren vanwege zijn veroordeling voor een steekpartij en drugshandel. In totaal kreeg Promes een celstraf van zeven en een half jaar opgelegd.

Start uitleveringsproces

Op dit moment zit Quincy Promes gedetineerd in de beruchte Al-Aweer gevangenis. Volgens De Telegraaf zou Promes daar in een cel zitten met een gevangenisafdeling voor mensen die wachten op hun uitlevering. Volgens De Telegraaf zou Promes daar op een cel zitten met twintig andere gevangenen. De krant meldde dat er op zijn cel maar zes slaapplekken zouden zijn in de vorm van drie tweepersoons stapelbedden. De voetballer zal op 2 mei aantreden voor de eerste zitting van zijn uitleveringsproces. Het OM in Nederland hoopt daarmee dat Quincy Promes terug zal keren om zijn straf uit te zitten.

Veroordeeld

In juli 2020 zou Promes zich volgens de rechtbank schuldig hebben gemaakt aan een steekpartij waarbij zijn neef gewond raakte aan zijn knie. Promes, die op dat moment speelde bij Ajax, werd een paar maanden later aangehouden, maar mocht al snel het onderzoek in vrijheid afwachten. Een maand daarna vertrok Promes voor bijna negen miljoen euro naar Spartak Moskou. Zo'n twee jaar na deze transfer, kwam aan het licht dat Promes opdook in een grootschalig drugsonderzoek. Zo zou hij volgens het OM zijn neef in zijn knie hebben gestoken en ruim 1300 kilo cocaïne hebben gesmokkeld. Hij werd voor beide delicten schuldig bevonden en kreeg achtereenvolgens een celstraf van anderhalf jaar en zes jaar opgelegd.

Aanhouding Dubai

Quincy Promes wist al die tijd uit handen te blijven van politie en justitie tot hij met Spartak Moskou naar Dubai ging op trainingskamp. Op het vliegveld van Dubai werd de voetballer gearresteerd. Dat gebeurde op het moment dat hij met zijn team terug wilde vliegen naar Moskou. Aanvankelijk werd hij in Dubai aangehouden omdat hij een ongeluk veroorzaakt zou hebben en daarna was doorgereden. Echter, vroeg Nederland na zijn aanhouding aan de autoriteiten aan de VAE of ze hem wilden uitleveren. Sindsdien zit Promes vast in de oliestaat.

Of Promes daadwerkelijk uitgeleverd zal worden moet nog blijken. Inmiddels heeft Rusland ook gevraagd om zijn uitlevering. Volgens de Russische autoriteiten zou Promes een belastingschuld van 40.000 euro open hebben staan.

Ster advertentie
Ster advertentie