Sport

Algemeen directeur Van der Sar stapt op bij Ajax: "Ongelofelijk zware periode geweest"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Algemeen directeur Van der Sar stapt op bij Ajax: "Ongelofelijk zware periode geweest"

Edwin van der Sar stopt als algemeen directeur van Ajax, zo maakte de club zojuist zelf bekend. Het afgelopen seizoen was voor Ajax het slechtste seizoen in veertien jaar tijd en dat heeft zo zijn tol geëist bij de 52-jarige oud-topkeeper. "Ik ben op", aldus de vertrekkende directeur.

Overdracht

Van der Sar blijft officieel nog tot 1 augustus aan als algemeen directeur, maar morgen draagt hij zijn taken over aan zijn collega-directieleden. De Raad van Commissarissen (RvC) hoopt op deze manier tot een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers.

RvC-voorzitter Pier Eringa laat weten dat het afgelopen seizoen niet representatief is voor de totale periode van Ajax onder Van der Sar zijn leiding. "De club heeft heel veel successen meegemaakt, is enorm gegroeid en heeft ook internationaal aan aanzien gewonnen. Zijn taken worden overgenomen door de zittende directie. Edwin blijft tot augustus beschikbaar voor overdracht en advies. Spoedig na 1 augustus verwachten we de nieuwe directie-samenstelling bekend te kunnen maken. Onze ambitie daarbij is om iemand met een Ajax-achtergrond in de top toe te voegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Successen

De oud-topkeeper is meer dan zeven jaar algemeen directeur geweest van Ajax, maar al meer dan elf jaar in dienst in de directie. Onder zijn leiding wist Ajax drie keer landskampioen te worden en twee keer de beker te winnen. De club behaalde daarnaast in 2019 de halve finale van de Champions League. Maar ondanks alle successen, kende Van der Sar ook moeilijke periodes.

Sportieve ineenstorting

Dit seizoen wist Ajax namelijk alle behalve te domineren. De club eindigde als derde achter Feyenoord en PSV. Het was voor Ajax het slechtste seizoen in veertien jaar tijd. De ineenstorting van het succes begon na het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars, die na grensoverschrijdend gedrag werd ontslagen, en het vertrek van succestrainer Erik ten Hag in 2022.

Beide vertrekken legde behoorlijk wat druk op Van der Sar. De algemeen directeur slaagde er niet in om snel de juiste vervangers voor de twee aan te stellen en daarmee de club weer in de goede richting te duwen. Supporters rekende het Van der Sar zwaar aan dat hun club niet meer kon presteren. Dit leidde er onder andere toe dat hij in de laatste thuiswedstrijd van het afgelopen seizoen tijdens een toespraak flink werd uitgefloten.

Rust

"Na bijna elf jaar in de directie ben ik op", laat Van der Sar via een statement op de site van Ajax weten. "We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest. Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd."

De oud-keeper laat weten behoefte te hebben om afstand te nemen en tot rust te komen. "Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen."

Edwin van der Sar

Van der Sar kwam als speler 130 keer uit voor het Nederlands elftal. De oud-keeper speelde in zijn gloriejaren voor Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. Hij was in de Johan Cruijff ArenA voor het eerst actief als bestuurder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie