Sport

Hamilton wil geen podium meer voor 'ouderwetse stemmen' na racisme-rel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hamilton wil geen podium meer voor 'ouderwetse stemmen' na racisme-rel

Lewis Hamilton heeft gereageerd op de racisme-rel rondom zijn persoon na de racistische uitspraken van oud-coureur Nelson Piquet. De Brit vindt het verstandig om "stemmen uit het verleden" geen podium meer te geven.

'Oude stemmen'

Piquet noemde Hamilton in een podcast "neguinho", wat uit het Braziliaans-Portugees vertaald kan worden als 'zwartje'. De oud-coureur bood zijn excuses aan voor de uitspraken, maar verzekerde dat de term in Brazilië regelmatig gebruikt wordt en niet bedoeld is om iemand naar beneden te halen.

De uitspraken van de Braziliaan zorgden voor een flinke rel binnen de Formule 1 en Hamilton heeft op een persconferentie nu zelf gereageerd op de ophef. "Ik snap vooral niet waarom we dit soort oude stemmen nog een platform geven", zegt Hamilton. "Ze zijn niet representatief voor onze sport. Wij willen groeien, populair worden in andere landen, jonge fans aan ons binden. Dat is de richting die we op moeten."

'als zij laag gaan, gaan wij hoog'

Met 'oudere stemmen' doelt Hamilton ook op oud Formule 1-baas Bernie Ecclestone, die het opnam voor Piquet en zich onlangs ook lovend uitliet over de Russische president Vladimir Poetin. "Ik blijf respectvol naar dit soort mensen, maar ze willen niet veranderen. Het is alleen maar verstorend wat ze zeggen. Maar als zij laag gaan, gaan wij hoog, zoals Michelle Obama zegt. Iedereen moet hier gewoon zichzelf kunnen zijn", aldus de Formule 1-coureur, die dit weekend in zijn thuisland racet op het circuit van Silverstone.

Ster advertentie
Ster advertentie