Up 2 Date

Drugskartels in Mexico hebben afgelopen jaar meer dan 2000 migranten ontvoerd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Drugskartels in Mexico hebben afgelopen jaar meer dan 2000 migranten ontvoerd

Het afgelopen jaar hebben drugskartels in Mexico meer dan 2000 migranten ontvoerd. Dat heeft de Mexicaanse regering gisteren bekendgemaakt. Volgens de NOS hebben de drugskartels het gemunt op migranten die vanuit Zuid-Amerikaanse landen via Mexico onderweg zijn naar de VS.

Losgeld

De kartels in Mexico hebben al jarenlang veel macht over het land. Door de continue stroom van geweld en gevechten tussen de verschillende kartels komen veel mensen om het leven. Het lijkt er op dat de bendes het nu ook gemunt hebben op de kwetsbare migranten.

De bendes zetten doorgangswegen af en houden migranten vanuit de Zuid-Amerikaanse landen tegen. Ze eisen geld als een soort tol voor hun doortocht, om de migranten vervolgens alsnog te ontvoeren voor extra losgeld, zo schrijft de NOS. Achtergebleven familieleden zeggen tegen persbureau AP dat de kartels soms 2500 dollar per ontvoerd familielid eisen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontvoeringen 2023

Ook dit jaar blijven de ontvoeringen aanhouden. Afgelopen week werden er nog tien Colombianen ontvoerd in de grensstad San Luis Río Colorado. Niet lang daarvoor werden er dertig migranten uit Ecuador door kartelleden gekidnapt.

Dood gevonden

Twee maanden geleden werden ook toeristen slachtoffer van het bendegeweld. Vier Amerikaanse toeristen werden kort nadat ze de grens overstaken vanuit de VS ontvoerd in de stad Matamoros. Ze kwamen terecht in een vuurgevecht tussen rivaliserende drugsbendes en werden hardhandig in een pick-uptruck gestopt door zwaarbewapende mannen. Twee van hen zijn inmiddels dood teruggevonden. Tijdens het bendegeweld kwam ook een onschuldige Mexicaanse vrouw om het leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie