Up 2 Date

R. Kelly krijgt 30 jaar cel voor seksueel misbruik en mensenhandel

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. R. Kelly krijgt 30 jaar cel voor seksueel misbruik en mensenhandel

R. Kelly (55) is gisteren in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Na jarenlange beschuldigingen van seks met minderjarige meisjes werd de zanger vorig jaar schuldig bevonden aan mensenhandel, afpersing, het bezitten van kinderporno en het leiden van een decennialang plan om vrouwen en minderjarige meisjes te ronselen om hen vervolgens seksueel te misbruiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roofdier

Volgens de aanklager maakte R. Kelly gebruik van zijn bekendheid om kwetsbare meisjes binnen te halen en te chanteren. Hij wordt een roofdier genoemd en "een man die leugens, manipulaties, bedreigingen en fysiek geweld gebruikte om zijn slachtoffers te domineren en jarenlang zijn verantwoordelijkheid te ontlopen." Sinds 2019 zit hij vast.

R. Kelly heeft tijdens de zitting niet gereageerd. Hij ontkent nog altijd alle aanklachten en de kans is groot dat hij in hoger beroep gaat.

Jarenlange beschuldigingen

Al sinds de jaren 90 spreken vrouwen hun beschuldigingen uit over het misbruik en wangedrag van R. Kelly, al voelden zij zich lang niet altijd geloofd. Dit werd uitgebreid behandeld in de docu Surviving R. Kelly, die in 2019 uitkwam. Verschillende slachtoffers deelden tijdens het proces hun ervaringen. Ze vertelden bijvoorbeeld hoe ze dachten door de zanger geholpen te gaan worden met hun muziekcarrière, maar uiteindelijk seks met hem moesten hebben en zich aan allerlei strenge leefregels moesten houden.

"Je hebt me dingen laten doen die m'n ziel hebben gebroken", zei een van hen gisteren tegen R. Kelly in de rechtszaal. "Ik wilde letterlijk dood door hoe laag jij me liet voelen." Een overzicht van alle onderdelen van de rechtszaak kun je hier lezen.

Andere rechtszaken

Na meer dan 25 jaar aan verhalen, geruchten en beschuldigingen heeft R. Kelly nu dus voor het eerst een straf gekregen. Er lopen nog twee andere rechtszaken tegen hem, in Illinois en Minnesota. Ook daar verschijnt hij dus nog voor de rechter.

Ster advertentie
Ster advertentie