Up 2 Date

'Nog geen alleenstaande kinderen uit kamp Moria aangekomen in Nederland'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Nog geen alleenstaande kinderen uit kamp Moria aangekomen in Nederland'

Ruim vier maanden geleden vond er een brand plaats in het overvolle Griekse vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Het kabinet beloofde kort daarna om 100 vluchtelingen op te nemen in Nederland, waarvan 50 alleenstaande kinderen onder de 14 jaar. Dat is tot nu toe echter nog steeds niet gebeurd, meldt NRC na contact met voogdijstichting Nidos.

'Nog geen enkel kind aangekomen'

Nidos is verantwoordelijk voor de opvang van kinderen jonger dan 14 die zonder ouders in Nederland asiel aanvragen. De stichting bevestigt aan de krant dat er tot nu toe nog "geen enkel" alleenstaand kind in Nederland is aangekomen. Dit zou komen omdat het lastig blijkt om kinderen van die leeftijd te vinden die ook nog kans maken op een verblijfsvergunning. In kamp Moria zouden vooral Afghaanse kinderen zitten en die maken daar weinig kans op.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zou het opnemen van de kinderen ook moeilijk gaan omdat men "helaas afhankelijk is" van de reisbeperkingen met betrekking tot de coronacrisis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moria-akkoord

De brand van 9 september verwoestte bijna heel kamp Moria, waardoor tienduizenden vluchtelingen zonder verblijfplaats kwamen te zitten. Niet veel later kwam het zogeheten Moria-akkoord: Nederland zou "de meest kwetsbaren" opnemen: vijftig alleenstaande minderjarigen en vijftig vluchtelingen in gezinsverband. Op dat akkoord kwam toen al veel kritiek, omdat die honderd vluchtelingen zouden afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks sowieso al naar Nederland worden gehaald. Verschillende actiegroepen pleitten voor het opnemen van minstens 500 kinderen.

49 vluchtelingen gearriveerd

Die vijftig kinderen zijn dus nog steeds niet gearriveerd. Wel zijn er vorige maand 49 andere kwetsbare vluchtelingen in ons land aangekomen. De helft van hen is echter niet afkomstig van kamp Moria, maar van een ander Grieks eiland. Volgens de woordvoerder van Justitie was dit "geen voorwaarde voor selectie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie