Up 2 Date

Koningin Máxima schrijft brief aan jongeren: "Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koningin Máxima schrijft brief aan jongeren: "Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn"

Koningin Máxima heeft zich in een brief in het AD gericht tot jongeren om ze aan te moedigen over hun problemen te praten en hun gevoelens te delen met vrienden of familie. Met de brief wil ze aandacht vragen voor mentale problemen bij jongeren.

Brief

"Het helpt écht", schrijft Máxima over het delen van gevoelens bij vrienden en familie. Ook vraagt Máxima volwassenen die invloed hebben op jongeren, zoals ouders, docenten en rolmodellen, het goede voorbeeld te geven. "Help onze jongeren goed op weg. Vorm samen een steunnetwerk en help jongeren te leren omgaan met tegenslag, verdriet en stress."

Máxima zet zich al langer in voor mentale gezondheid. Ze is erevoorzitter en mede-initiatiefnemer van de Stichting MIND Us, die werkt aan de verbetering van de mentale gezondheid van jongeren. Lees de gehele brief van de koningin hier.

Mentale gezondheid jongeren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren behoorlijk achteruit is gegaan. Onder andere de lockdowns in coronatijd hebben daar een rol in gespeeld. Het aantal zelfdodingen onder jongeren nam het afgelopen jaar met 15 procent toe en uit onderzoek van het RIVM bleek dat 16 procent van de jongeren deze zomer serieuze suïcidale gedachten had.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie