Up 2 Date

De VN roept op tot een staakt-het-vuren in Gaza

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De VN roept op tot een staakt-het-vuren in Gaza

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag gestemd voor een staakt-het-vuren in Gaza. De vijftien landen in de raad zijn tot het besluit gekomen dat er een onmiddellijke wapenstilstand moet komen en eisen daarnaast dat alle gijzelaars vrij worden gelaten.

Staakt-het-vuren

De vijftien landen in de Veiligheidsraad hebben vandaag gestemd voor een staakt-het-vuren tot 9 april, het einde van de ramadan. De Verenigde Staten hebben hun stem ingehouden, maar de rest van de veertien leden hebben hier wél voor gestemd. Dit is de eerste keer dat alle landen in de raad tot een overeenkomst zijn gekomen. Naast een staakt-het-vuren moeten ook beide partijen hun gijzelaars vrijlaten. Hoewel dit besluit bindend is volgens het internationaal recht is het nog niet duidelijk of Israël zich hieraan zal houden.

Reactie Israël

De Israëlische president Netanyahu liet voor de stemming weten dat hij zijn reis naar Washington voor een ontmoeting met president Biden zou afzeggen, als de VS hun vetorecht niet zou inzetten. De VS heeft zich drie keer tegen een staakt-het-vuren verzet, maar heeft er deze keer voor gekozen om helemaal niet te stemmen.

Nadat het nieuws naar buiten werd gebracht over het besluit van de VN heeft de Israëlische president zijn afspraak met Biden geannuleerd.

Ster advertentie
Ster advertentie