Up 2 Date

Israël valt Palestijnse stad vol vluchtelingen aan: "Poorten van de hel openden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israël valt Palestijnse stad vol vluchtelingen aan: "Poorten van de hel openden"

Iedereens aandacht was gisteravond gericht op de Super Bowl en Ushers grote optreden, maar terwijl dit gebeurde, vond er in bezet Palestina een grootschalige militaire operatie plaats. Het Israëlische leger viel namelijk de stad Rafah aan door middel van luchtaanvallen en beschietingen, waardoor er meer dan vijftig Palestijnse doden vielen.

Rafah binnenvallen

De president van Israël Netanyahu had zijn leger de opdracht gegeven om vannacht een aanval te plegen in de Palestijnse stad Rafah. Volgens de Israëlische woordvoerder, Daniel Hagari, zou de operatie al lange tijd gepland zijn en bestaan uit verschillende luchtaanvallen en een militaire operatie op de grond. "Er was intense vuurkracht vanuit de lucht. Het vuur werd geopend vanuit nabijgelegen gebouwen. De luchtmacht heeft daar intensief toegeslagen. Veel terroristen zijn geëlimineerd in deze actie", stelde Hagari.

In de stad Rafah leven op dit moment zo'n 1,4 miljoen Palestijnen die hun huis in Gaza zijn ontvlucht door de oorlog tegen hen. De stad zit dus vol tentenkampen met de meest kwetsbare slachtoffers van de oorlog. Volgens ooggetuigen zijn er vannacht zo'n vijftien luchtaanvallen geweest en werd er vanuit een helikopter geschoten. Hierbij zijn twee moskeeën en meerdere huizen aangevallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Palestijnen

Dit bevel zou gegeven zijn om "het laatste bolwerk van Hamas" binnen te vallen en twee gijzelaars te bevrijden. De zestigjarige en zeventigjarige gijzelaars zijn hierbij vrijgekomen, maar de actie heeft ook gezorgd voor tientallen Palestijnse doden. Volgens het Palestijnse ministerie zijn er minstens 67 mensen overleden.

Een correspondent van Al Jazeera vergelijkt de aanvallen met "de poorten van de hel" die werden geopend. "Het geschreeuw en gejammer overstemde bijna de gevechtsvliegtuigen in de lucht, waarbij ze vuurden en luchtaanvallen pleegden die lichamen en tenten verpletterden. Ongeveer twintig minuten aan explosies verlichtten de nacht als iets uit een Hollywood-film", zei hij.

Reacties

De Israëlische president Netanyahu heeft eerder al gezegd dat hij vastbesloten is om Rafah in te nemen. Er zouden volgens hem namelijk nog vier legereenheden van Hamas zijn, die zich hier schuilhouden. Pas wanneer zij gedood zijn, heeft Israël volgens hem de "totale overwinning" bereikt. De actie zorgde voor grote protesten. Zo dreigde Egypte dat ze de vredesakkoorden, die voor de vrede binnen het Midden-Oosten moesten zorgen, zouden vernietigen. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zegt het niet eens te zijn met de aanvallen op de Palestijnen en zou de Israëlische president volgens bronnen zelfs een "klootzak" hebben genoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie