Up 2 Date

Kansas stemt tegen wetsvoorstel dat recht op abortus zou schrappen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kansas stemt tegen wetsvoorstel dat recht op abortus zou schrappen

In de Amerikaanse staat Kansas heeft een meerderheid gestemd tegen het wetsvoorstel dat het recht op abortus zou schrappen. Daardoor behouden inwoners van de staat het recht op abortus en betaalt de staat nog steeds mee aan de ingreep.

Ruime meerderheid

De voorgestelde wetswijziging werd door een ruime meerderheid weggestemd. Maar liefst 65 procent van de kiezers in Kansas temden tegen. Opmerkelijk aan die ruime meerderheid is het feit dat de staat, dat bekendstaat als conservatief, juist sterk juist sterk verbonden is met de antiabortusbeweging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kansas

Eind juni besloot het Amerikaanse hooggerechtshof dat het landelijke recht op abortus niet langer geldig is, waarna staten zelf mogen beslissen of abortus binnen de eigen staatsgrenzen nog wordt toegestaan. De kiezers in Kansas waren de eersten in het land die zich rechtstreeks konden uitspreken over het recht op abortus in hun staat.

President Biden zegt in een reactie blij te zijn met de uitslag in Kansas. "Mensen gingen in recordaantallen naar de stembus om zich uit te spreken tegen een abortusverbod. Deze uitslag maakt duidelijk wat we al wisten. De meerderheid van de Amerikanen is er voorstander van dat vrouwen toegang krijgen tot abortus en het recht hebben om beslissingen te nemen over hun gezondheid."

Andere staten

Sinds de uitspraak van het hooggerechtshof hebben zestien Amerikaanse staten een geheel of gedeeltelijk verbod ingesteld. In negen staten moet de rechter of politiek hier nog over oordelen. Met het resultaat in Kansas hopen vrouwen- en pro-abortus organisaties nu dat politici twee keer nadenken voor ze het daar ook verbieden. In november wordt in de staten Kentucky en Montana gestemd over het recht op abortus. Ook in Californië wordt die maand gestemd over amendementen waarmee het recht op abortus juist wordt vastgelegd in de grondwet van de staat.

Ster advertentie
Ster advertentie