Up 2 Date

Voedselbank verruimt de norm voor het afhalen van hulppakketten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voedselbank verruimt de norm voor het afhalen van hulppakketten

Voedselbanken verlagen de drempel voor het krijgen van een voedselpakket, waardoor meer mensen er voortaan naartoe kunnen. Dit doen ze vanwege de "gigantische inflatie". Dat heeft de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland zaterdag besloten.

Van 450 euro naar 520 euro

Voedselbanken kijken naar het aantal gezinsleden, de inkomsten van huishoudens en de hoogte van de vaste lasten. Een alleenstaande ouder met twee kinderen kon eerst een voedselpakket krijgen als er maandelijks minder dan 450 euro overbleef voor bijvoorbeeld eten, drinken en kleding. Dat bedrag is nu opgehoogd naar 520 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro.

Hoge inflatie

Normaal gesproken wordt het bedrag op 1 januari aangepast, maar deze keer gaat de nieuwe richtlijn per direct in. Dit heeft te maken met de hoge inflatie. Door het verruimen van de norm zullen waarschijnlijk meer mensen gebruik gaan maken van de voedselbank. De koepelorganisatie is wel bezorgd of er nog genoeg voedsel blijft binnenkomen bij de voedselbanken. Supermarkten die doneren aan de voedselbank leveren minder, omdat ze maatregelen hebben genomen tegen voedselverspilling. Hierdoor blijft er minder over voor de voedselbanken.

10 procent gestegen

Voedselbanken Nederland liet vorige maand al weten dat het totale aantal mensen dat een voedselpakket ophaalt bij de voedselbank de afgelopen twee maanden met zo'n 10 procent is gestegen.

Hulp bij geldzorgen

Kom je er echt niet meer uit met je financiën? Je kunt altijd hulp zoeken. Dat kan het beste bij de gemeente. Speciale hulpteams kunnen jou ondersteunen bij je geldzorgen, het op orde krijgen van je geldzaken of het uitzoeken van welke regelingen je gebruik kunt maken.

Op de website van het NIBUD vind je meer tips en doorverwijzingen. Ook deze pagina's van de Rijksoverheid en Wijzer in geldzaken kunnen je verder helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie