Up 2 Date

Man krijgt 14 jaar cel voor rol bij Capitoolbestorming; hoogste straf tot nu toe

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Man krijgt 14 jaar cel voor rol bij Capitoolbestorming; hoogste straf tot nu toe

De 49-jarige Peter Schwartz uit de Amerikaanse staat Pennsylvania is veroordeeld tot 14 jaar cel voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Dat is de hoogste straf tot nu toe van de honderden zaken rond de Capitoolbestorming.

"Zware criminele activiteiten"

Tijdens de bestorming twee jaar geleden viel Schwartz verschillende agenten aan met een stoel. Later ging hij de agenten ook te lijf met pepperspray. Op het moment van de bestorming was Schwartz voorwaardelijk vrij en had hij al een lang strafblad vol "zware criminele activiteiten" op zijn naam staan. "Meneer Schwartz, mag ik zeggen dat er niet veel mensen deze rechtszaal binnenkomen met een criminele geschiedenis zoals die van u", zei rechter Amit Mehta dan ook tijdens de zitting waarop de straf voor Schwartz werd bekendgemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijt

Schwartz zei in de rechtszaal spijt te hebben van zijn rol in de Capitoolbestorming. Rechter Mehta geloofde hier echter niet in omdat hij eerder nooit berouw had getoond. "Je bent geen politiek gevangen", wilde de rechter voor hij zijn uitspraak deed nog benadrukken. "Je bent niet iemand die zich verzet tegen onrecht of die vecht tegen een autocratisch regime. Je bent slechts een soldaat tegen de democratie die deelnam aan de grootste chaos uit de geschiedenis van het land."

De bestorming

Een woedende menigte Trump-supporters bestormde op 6 januari 2021 het Capitool in Washington D.C., nadat Trump in een toespraak zijn supporters had opgeroepen om een statement te maken tegenover het Congres. In het Capitool was er op dat moment een zitting van de Senaat bezig, waarin de verkiezingswinst van Joe Biden werd bekrachtigd.

Trump riep de betogers later in een tweet nog op om geen geweld te gebruiken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Pas later reageerde Trump in een video op de uit de hand gelopen situatie en riep hij zijn aanhangers op naar huis te gaan. Ook benadrukte hij in de video nogmaals dat de verkiezingen van hem waren gestolen.

Doden en gewonden

Tijdens de bestorming raakten veertien politieagenten zwaargewond, waarvan één uiteindelijk aan zijn verwondingen is overleden. Er kwamen ook vier relschoppers om het leven. Van drie van hen is bekend dat ze zijn overleden door een "medisch noodgeval". Onduidelijk is wat daar precies mee wordt bedoeld. Het andere sterfgeval betreft een vrouw die in het Capitool was neergeschoten. Beelden waarop de bloedende vrouw door medisch personeel werd behandeld, gingen de hele wereld over. De vrouw, een 35-jarige Trump-aanhanger, overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Zelfmoord agenten

Over een periode van een jaar na de bestorming hebben vier agenten die betrokken waren bij de Capitoolbestorming zelfmoord gepleegd. Twee agenten pleegden niet lang na de bestorming zelfmoord, terwijl de andere twee dat in de zomer deden.

De politie in Washington wil nog altijd geen directe link leggen tussen de bestorming in januari en de zelfdodingen. Een half jaar na de bestorming bleek uit de getuigenissen van agenten die erbij waren dat de bestorming een enorme impact heeft gehad. Daarnaast zouden agenten na een traumatische ervaring te vaak geen hulp zoeken, omdat dit onderling als een teken van zwakte wordt gezien.

500 veroordelingen

Door het zware leed en de misdaad tegen de democratie besloot de VS zo veel mogelijk relschoppers te vervolgen. En met succes. Zo'n duizend mensen zijn aangeklaagd voor hun rol bij de bestorming en zeker vijfhonderd van hen zijn inmiddels veroordeeld.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie