Up 2 Date

Duitse vrouw (93) krijgt een jaar celstraf vanwege ontkenning Holocaust

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Duitse vrouw (93) krijgt een jaar celstraf vanwege ontkenning Holocaust

Een Duitse vrouw krijgt een celstraf van een jaar, omdat ze de Holocaust ontkent. De 93-jarige Ursula Haverbeck ontkende in 2017 op een bijeenkomst de nazi-genocide uit de Tweede Wereldoorlog en deed dat nogmaals in een interview in 2020.

'Nazi-oma'

De rechtbank in Berlijn legde de zogenoemde 'nazi-oma' eerder al een half jaar cel op voor de uitspraken die ze deed tijdens de bijeenkomst. Daarnaast werd ze veroordeeld tot een jaar cel voor de uitspraken die ze twee jaar geleden in het interview deed. Haverbeck moest in het verleden al een gevangenisstraf van twee jaar uitzitten voor het ontkennen van de Holocaust en heeft daar meerdere boetes voor gekregen.

Holocaust-onderzoeker

Volgens Haverbeck was de concentratiekamp in Auschwitz, waar 1,1 miljoen joden werden vermoord, slechts een werkkamp. Ze noemt zichzelf een Holocaust-onderzoeker die alleen maar vragen stelt en haar verdediging vroeg de rechter om haar om die reden vrij te spreken. Echter zag de rechter daarvan af. "U bent geen Holocaustonderzoeker, u bent een Holocaustontkenner. U verspreidt geen kennis maar vergif."

De rechter heeft vanwege Haverbecks leeftijd overwogen om haar een voorwaardelijke straf op te leggen, maar besloot dat niet te doen, omdat de nazi-oma geen enkel berouw toonde. "Niks houdt u tegen. Met woorden zullen we geen invloed op u hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie