Up 2 Date

Celebs noemen 17 redenen op waarom je als zwarte Amerikaan vermoord kan worden

foto: @breathewithmerevolutionfoto: @breathewithmerevolution
  1. Newschevron right
  2. Celebs noemen 17 redenen op waarom je als zwarte Amerikaan vermoord kan worden

In 2016 verscheen er een confronterende video online waarin celebrities 23 redenen opnoemden die ervoor kunnen zorgen dat je als zwarte Amerikaan vermoord wordt. Dat waren alledaagse dingen: van naar huis lopen tot het verkopen van cd's. Afgelopen jaren zijn er als gevolg van systematisch racisme helaas opnieuw veel zwarte Amerikanen om het leven gekomen. Daarom is er nu een vervolgvideo gemaakt: 17 More Ways You Could Be Killed if You Are Black in America.

Quote

Joggen, autorijden, fietsen, in een rolstoel zitten... De lijst van redenen waarom je als zwarte Amerikaan vermoord kan worden, is helaas aan het groeien.

Black Music Action Coalition

Zeventien extra manieren

"Ik kan niet geloven dat ik vier jaar later terug ben met nog zeventien manieren waarop je vermoord kan worden", begint Alicia Keys het filmpje. Vervolgens noemt ze samen met verschillende andere beroemde artiesten, onder wie Khalid, Summer Walker, Ty Dolla $ign, Mary J. Blige, T.I. en Offset, de zeventien dingen op die aanleiding waren voor de moord op verschillende zwarte Amerikanen. Daarbij noemen ze ook de naam van de desbetreffende persoon. Zo worden onder anderen George Floyd, Breonna Taylor, Walter Wallace Jr., Ahmaud Arbery en Atatiana Jefferson genoemd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oproep aan Biden en Harris

De video werd gisteren, op Martin Luther King Day, uitgebracht door The Black Music Action Coalition en de #Breathewithme Revolution. De makers willen hiermee de aankomende regering Biden-Harris aanmoedigen om stappen te ondernemen in de strijd tegen racisme. Zo vragen ze om tijdens de eerste honderd dagen van het regeren een commissie voor Truth, Racial Healing and Transformation in te stellen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie