Up 2 Date

Britse TikTok-trend roept op om te stelen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Britse TikTok-trend roept op om te stelen

Vorige maand zorgde Britse jongeren voor veel onrust, nadat er op TikTok rondging dat ze een JD Sports winkel zouden overvallen. Dit is niet de eerste keer dat Britse jongeren TikTok gebruiken om soortgelijke boodschappen de wereld in te brengen. Onder de hashtag #borrowtipandtricks worden namelijk tips gegeven over hoe je het beste weg kunt komen met diefstal.

TikTok wordt ingezet voor misdrijven

Vorige maand ging er een uitnodiging rond op TikTok, waarin een foto van de JD Sports winkel op Oxford Street in Londen te zien was. "Niet komen als je niet kunt rennen, niet komen als je veel geluid maakt en neem geen wapens mee", stond erop geschreven. De uitnodiging bereikte zo'n duizend Britse jongeren die bijeen kwamen om de winkel te overvallen. De politie kreeg het bericht ook te zien en werd op tijd ingezet. Er werden negen arrestaties gedaan tijdens de zogenaamde Oxford riots.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er gaan al langere tijd TikTok-video's rond onder de hashtag #Borrowtipandtricks, waarmee jongeren elkaar aanmoedigen om te stelen. De reden dat de hashtag geen 'stealing', maar 'borrowing' bevat, heeft te maken met het beleid van TikTok. Woorden als 'stelen' zorgen er namelijk voor dat de video's verwijderd worden. Ondertussen heeft #Borrowtipandtricks al meer dan acht miljard views. In de video's geven Britse TikTok-gebruikers tips over hoe je beste kunt wegkomen met diefstal en waar je dit wel en zeker niet moet doen. Ook krijgen verschillende winkels een beoordeling op basis van hoe makkelijk het is om daar te stelen. De Engelse Primark-winkels krijgen hier bijvoorbeeld een ten out of ten voor, wat betekent dat je hier bijna niet wordt aangehouden.

Nieuws heeft parlement bereikt

De absurde TikTok-trend heeft ook het Britse parlement gehaald. Volgens minister Chris Philip die over politiezaken en misdrijven gaat, moet diefstal op geen enkele manier getolereerd worden. Hij is van mening dat de politie een zero tolerance-beleid moet voeren en meer onderzoek moet doen, wanneer de waarde van de gestolen goederen minder dan 200 pound is. Philip waarschuwde ook dat Britse steden zouden kunnen eindigen als San Francisco, dat te maken heeft gehad met een golf van winkeldiefstallen, waardoor bedrijven gedwongen zijn om meer beveiliging in te zetten. Ook minister van Buitenlandse zaken Suelle Braverman heeft besloten dat er harder moet worden opgetreden door de politie. Hier werd alleen niet positief op gereageerd, aangezien agenten niet extra betaald worden voor meer controles.

Ster advertentie
Ster advertentie