Up 2 Date

Nogmaals levenslang voor vader en zoon die Ahmaud Arbery doodschoten

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Nogmaals levenslang voor vader en zoon die Ahmaud Arbery doodschoten

Travis (36) en Greg (66) McMichael, de vader en zoon die in 2020 de 25-jarige Ahmaud Arbery achtervolgden en doodschoten, hebben nogmaals levenslang gekregen. In januari kregen ze die straf al wegens moord, nu heeft een federale rechtbank ze ook veroordeeld voor het plegen van een racistisch haatmisdrijf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook extra straf voor filmende buurman

William Bryan (52), de buurman van de twee daders die de moord heeft gefilmd, heeft er 35 jaar cel bijgekregen. Ook hij werd eerder al veroordeeld tot levenslang. Verder is vandaag ook bepaald dat Travis en Greg hun straf moeten uitzitten in een staatsgevangenis en niet in een federale gevangenis zoals hun advocaten hadden verzocht.

Racistisch motief

"Een jonge man is dood. Ahmaud Arbery zal voor altijd 25 jaar zijn. En wat er is gebeurd, zo bepaalde een jury, is gebeurd omdat hij zwart is", aldus de rechter. Eerder in de zaak werd namelijk al bewijs aangevoerd waaruit blijkt dat de drie witte daders handelde vanuit een racistisch motief.

Ook Ahmauds vader kwam nog aan het woord: "Deze drie duivels hebben mijn hart zo in stukken gebroken dat het niet meer gerepareerd kan worden. Jullie vermoordden hem, omdat hij een zwarte man was en jullie zwarte mensen haten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er met Ahmaud Arbery?

Ahmaud Arbery, een zwarte man uit Georgia, werd op 23 februari 2020 op klaarlichte dag doodgeschoten tijdens een rondje hardlopen in de buurt. Oud-politieagent Gregory McMichael en zijn zoon Travis zagen hem naar eigen zeggen aan voor een inbreker en reden hem achterna in een pick-uptruck. Vervolgens schoten ze hem dood met een geweer.

In eerste instantie werd er niemand opgepakt voor de moord op Ahmaud. Pas toen de video uitlekte en onder luid protest het internet overging, zijn de twee daders begin mei 2020 opgepakt. Twee weken later werd ook buurman Wiliam Bryan, die het incident filmde, opgepakt. De zaak leidde tot grote protesten en veel bekende Amerikanen en politici spraken zich erover uit.

In juni 2020 werden de drie mannen aangeklaagd voor moord, vrijheidsberoving en mishandeling. Een jaar later kwamen daar de aanklachten voor poging tot kidnapping en het plegen van een racistisch haatmisdrijf bij.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie