Up 2 Date

Kyle Rittenhouse: "Ik ben niet racistisch en steun de Black Lives Matter-beweging"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kyle Rittenhouse: "Ik ben niet racistisch en steun de Black Lives Matter-beweging"

De 18-jarige Kyle Rittenhouse, die vorige week werd vrijgesproken van moord, na een dodelijke schietpartij tijdens protesten in de Amerikaanse stad Kenosha, zegt dat hij geen racist is en de Black Lives Matter-beweging steunt. Dat liet hij weten in een interview met Fox News.

Niet meer vervolgd

Rittenhouse wordt sinds 19 november officieel niet meer vervolgd voor het doodschieten van twee demonstranten. De tiener kon gedurende de behandeling van zijn rechtszaak op veel steun rekenen van extreemrechtse groeperingen die tegen de Black Lives Matter-beweging zijn. De 18-jarige laat echter aan Fox News weten dat hij Black Lives Matter steunt. "De rechtszaak had niks te maken met ras. Het ging om het recht om jezelf te verdedigen. Ik ben geen racistisch persoon en ik steun de Black Lives Matter-beweging. Ik heb helemaal niks tegen vreedzame protesten", aldus Rittenhouse.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Wangedrag"

Tijdens het interview zei Rittenhouse ook dat hij vindt dat het rechtssysteem in de Verenigde Staten op de schop moet. Zo zegt hij dat de aanklager in zijn rechtszaak zich schuldig maakte aan wangedrag. "Ik geloof dat verandering nodig is. Er is veel sprake van wangedrag van aanklagers. Niet alleen in mijn geval, maar ook in heel veel andere gevallen. Ik vind het opmerkelijk om te zien hoe een aanklager misbruik kan maken van een situatie." Volgens hem wilde de aanklager het erop laten lijken dat hij die bewuste avond uit was op geweld.

Twee demonstranten gedood

Rittenhouse ging eind augustus vorig jaar, gewapend met een semiautomatisch geweer, naar de Amerikaanse stad Kenosha, waar op dat moment protesten aan de gang waren, nadat Jacob Blake werd neergeschoten door de politie. Naar eigen zeggen trok de tiener naar de stad om lokale ondernemers te beschermen. Nadat enkele demonstranten hem probeerden te ontwapenen opende Rittenhouse het vuur. Daarbij schoot hij twee mensen dood en verwondde hij een derde persoon.

Ster advertentie
Ster advertentie