Up 2 Date

Vier jaar na moord op George Floyd spreekt broer zich uit: “Ik zie geen vooruitgang”

foto: CHOONGKY (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Vier jaar na moord op George Floyd spreekt broer zich uit: “Ik zie geen vooruitgang”

Precies vier jaar geleden werd George Floyd op brute wijze vermoord door politieagent Derek Chauvin. De racistische moord van een burger, uitgevoerd door een politieagent, werd internationaal nieuws. Voor velen was deze moord een aanleiding om de positie van zwarte mensen wereldwijd te benoemen en te verbeteren. De broer van George Floyd heeft in de afgelopen vier jaar tijd echter geen vooruitgang gezien.

Brute moord George Floyd

25 mei 2020 is een dag die velen niet snel zullen vergeten. De moord van Derek Chauvin op de onschuldige George Floyd zorgde wereldwijd voor een schokgolf met demonstraties en hevige discussies tot gevolg. Hoofdverdachte Chauvin werd door de rechter schuldig bevonden en veroordeeld tot een celstraf van ruim 22 jaar. Precies vier jaar later sprak de Amerikaanse nieuwszender CBS met de broer van George Floyd en enkele andere nabestaanden van fatale slachtoffers van politiegeweld. In al deze gevallen hadden de slachtoffers een donkere huiskleur en waren ze onschuldig.

Volgens George Floyds broer is er in de afgelopen vier jaar totaal geen vooruitgang geboekt als het gaat om het aanscherpen van de politiewetten. "We moeten de druk op deze mensen opvoeren, zodat de wetten omtrent politiegeweld beter worden. Ik wil dat nekklemmen niet meer gebruikt mogen worden."

Eric Gardner

Eric Gardner kwam in 2014 op dezelfde tragische wijze als George Floyd aan zijn eind. Ook Gardner overleed terwijl hij op de grond lag met een politieknie in zijn nek. Daarbij riep hij de memorabele woorden: "I can’t breathe!" Ook zijn moeder werd geïnterviewd door CBS en daar maakte ze duidelijk dat ze de strijd tegen racistisch politiegeweld samen met de nabestaanden van alle slachtoffers voert. "We worden gezien als een team en dat komt sterker over. Ze zien daarom dat we dit gevecht niet alleen voeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie