Up 2 Date

Advocaat Kamil E. wil vrijspraak: "Geen sporen van mijn cliënt op het moordwapen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Advocaat Kamil E. wil vrijspraak: "Geen sporen van mijn cliënt op het moordwapen"

De advocaten van Kamil E., een van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries, hebben de rechtbank gevraagd om haar cliënt vrij te spreken. "Hij heeft duidelijk verklaard dat hij niet wist dat Peter R. de Vries zou worden beschoten", aldus raadsvrouw Ayse Çimen.

'Niet bezig met voorverkenningen'

Volgens de advocaat is het niet bewezen dat Kamil E. in de weken voor de moord op De Vries in Amsterdam bezig was met voorverkenningen. De politie zegt Kamil E. op camerabeelden te herkennen, maar E. ontkent in sommige gevallen dat hij op de beelden te zien is. "Dat je in het signalement past, betekent ook niet dat je het daadwerkelijk bent", aldus zijn advocaat Çimen. Ook zegt E. zelf dat de politie gegevens op een SD-kaart heeft gewist waarop het bewijs stond dat hij op het moment van de voorverkenning bij zijn moeder was.

"Geen sporen op het moordwapen"

De tweede advocaat van Kamil E., Alexander Admiraal, herhaalt dat zijn cliënt geen enkele rol speelde in de moord. "Er zijn ook geen sporen van mijn cliënt gevonden op het moordwapen." Daarnaast zou er geen bewijs zijn dat hij medeverdachte Delano G. wees op de plek waar hij moest toeslaan. Volgens Admiraal zou een onbekende 'Poolse telefoongebruiker' instructies hebben gegeven voor de moord. "De Poolse telefoongebruiker, wie dat dan ook is, is niet de grote spin in het web. Zijn bijdrage is zeer beperkt te noemen."

Niet langer dan 12 jaar cel

De advocaten van Kamil E. sluiten hun pleidooi af met een betoog tegen het opleggen van een levenslange celstraf. Volgens Çimen en Admiraal is het onterecht om de uitvoerders van de moord net zo zwaar te straffen als de opdrachtgevers. "Wij realiseren ons dat voor de familie, kennissen en fans van Peter R. de Vries geen straf te hoog zal zijn. Maar wij verzoeken de rechtbank juist het tegenovergestelde te doen. Zoals de officier zelf al zei: het ene leven is niet meer waard dan het andere."

Als hun cliënt niet wordt vrijgesproken dan vinden de advocaten dat de gevangenisstraf van E. niet langer dan 12 jaar mag zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie