Up 2 Date

Goed nieuws: veelgebruikte abortuspil blijft beschikbaar in de VS

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Goed nieuws: veelgebruikte abortuspil blijft beschikbaar in de VS

Een veelgebruikte abortuspil in Amerika blijft toch legaal te verkrijgen in apotheken. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verbod op de abortuspil geblokkeerd. Een rechter in Texas wilde de pil helemaal in de ban doen, maar dat heeft Het Amerikaanse ministerie van Justitie nu weten te stoppen.

Anti-abortusbeweging

Een anti-abortusbeweging besloot eind vorig jaar de Food and Drug Administration (FDA) aan te klagen, omdat bij de goedkeuring van het medicijn genaamd mifepriston niet goed zou zijn gekeken naar de veiligheidsrisico's. Twee weken geleden gaf Amerikaanse federale rechter in Texas de beweging gelijk en trok de verkoopvergunning van de abortuspil mifepriston in.

Het besluit gold in het hele land, inclusief staten die het recht op abortus wel beschermen. Het besluit werd gezien als een overwinning van de conservatieve beweging, die toegang tot abortus in de Verenigde Staten probeert te beperken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is Mifepriston?

"Mifepriston wordt in combinatie met misoprostol gebruikt om een ongewenste zwangerschap te onderbreken", zo schrijft het AD. Misoprostol kan in principe ook zonder mifepriston worden gebruikt, maar is dan veel minder effectief. De twee medicijnen worden in de eerste tien weken na conceptie gebruikt om een miskraam op te wekken.

Het medicijn werd in 2000 goedgekeurd en sindsdien gebruiken 500.000 mensen per jaar de pil. Mifepriston zou verantwoordelijk zijn voor de helft van de abortussen in het land.

Noodverzoek

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden en de fabrikant van het middel schakelden als reactie op de uitspraak het Hooggerechtshof in. Ze dienden een noodverzoek in om zo het verbod op mifepriston onmiddellijk op te heffen.

En goed nieuws, want dat noodverzoek is nu ingewilligd. Het hof was niet unaniem: twee van de negen rechters stemden tegen het besluit. Sinds de regeringsperiode van Donald Trump wordt het Hooggerechtshof gedomineerd door conservatieve opperrechters. Twee van hen, Clarence Thomas en Samuel Alito, lieten gisteren dan ook weten het niet eens te zijn met de uitspraak van het Hof.

Politiek gedreven aanvallen

President Biden laat weten dat hij blij is met de uitspraak van het Hooggerechtshof. "Er zou niet meer op het spel kunnen staan voor vrouwen door het hele land", zei hij in een verklaring. "Ik zal doorgaan met het bestrijden van politiek gedreven aanvallen op de gezondheid van vrouwen."

Recht op abortus

Vorig jaar juni schrapte het Amerikaanse Hooggerechtshof na vijf decennia het landelijk recht op abortus. De vijftig staten in de VS kunnen daarom afzonderlijk van elkaar bepalen of abortus in hun staat wel of niet wordt toegestaan. In ten minste dertien staten is abortus nu verboden. Ook in Texas is dat nagenoeg in alle situaties het geval.

Ster advertentie
Ster advertentie