Up 2 Date

3 maanden voorwaardelijk voor YouTuber Acid die daders onthulde in Sanda Dia-zaak

foto: YouTube: Geraza
  1. Newschevron right
  2. 3 maanden voorwaardelijk voor YouTuber Acid die daders onthulde in Sanda Dia-zaak

Vandaag heeft de rechter in België het vonnis uitgesproken tegen YouTuber Nathan Vandergunst, ook wel bekend onder de naam ‘Acid’. Hij werd door het Openbaar Ministerie in België aangeklaagd omdat hij in een spraakmakende YouTube-video de namen noemden van de moordenaars van Sanda Dia. Vandergunst is door de rechter veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voorwaardelijk en een boete van achthonderd euro. Bovendien moet hij een schadevergoeding betalen van twintigduizend euro.

Video

De rechtszaak ging om een populaire video waarin Acid de verantwoordelijken voor de dood van Sanda Dia opsomt. Ook vertelde hij bij elke dader wat achtergrondinformatie. Daarbij gaf Acid in diezelfde video te kennen dat hij niet te spreken was over het vonnis van de daders. Die werden namelijk veroordeeld tot een taakstraf en een boete van vierhonderd euro. De video werd vaak bekeken, maar binnen één dag is de video van Acid door YouTube verwijderd.

Schadevergoeding

In de video werd ook de naam genoemd van een student die niet betrokken was bij de dood van Sanda Dia. Zijn ouders, die eigenaar zijn van een sterrenrestaurant in Antwerpen, klaagden Acid aan. De rechter oordeelde dat Acid een schadevergoeding van twintigduizend euro moet betalen aan de ouders voor “laster, eerroof en elektronische belaging”. Dit omdat ze volgens de rechter ten onrechte genoemd zijn in de video.

Zwaardere straf dan daders

Opmerkelijk is dat Acid met het uitgesproken vonnis er slechter vanaf komt dan degenen die betrokken waren bij de dood van Sanda Dia. Die werden eerder namelijk veroordeeld tot een taakstraf en een boete van vierhonderd euro. Voor Acid was de uitspraak schrikken, zo liet hij weten. "Het is schrikken als je een rechter 'drie maanden cel' hoort zeggen. Ook al is het voorwaardelijk.” Vandergunst legt uit dat de uitspraak gevolgen zal hebben voor zijn leven: "Het blijft wel een straf die op m'n strafblad zal staan. En dat was bij de Reuzegommers niet het geval. Dat is kut. Vreselijk zelfs." Wel geeft Acid aan dat hij geen spijt heeft en het “zo weer zou doen”.

Ster advertentie
Ster advertentie