Up 2 Date

Trump opnieuw aangeklaagd; dit keer vanwege 'verstopte' geheime documenten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Trump opnieuw aangeklaagd; dit keer vanwege 'verstopte' geheime documenten

Donald Trump is opnieuw aangeklaagd. De oud-president van de Verenigde Staten wordt vanwege de gevonden dozen op zijn landgoed met geheime documenten onder meer aangeklaagd voor samenzwering.

7 aanklachten

"De corrupte regering van Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik ben aangeklaagd, schijnbaar vanwege de dozenhoax", schrijft Trump op zijn eigen platform Truth Social. Volgens de oud-president van de Verenigde Staten moet hij zich dinsdag melden bij de rechtbank in Miami. De aanklacht bevat minstens 7 punten, waaronder obstructie (weigeren om mee te werken met justitie), samenzwering en valse verklaringen. Ook zou Trump moedwillig defensiegeheimen hebben achtergehouden.

Inval

Op 8 augustus vorig jaar viel de FBI de villa van Trump binnen in Florida. De oud-president zou namelijk vijftien dozen met vertrouwelijke documenten hebben meegenomen nadat hij uit het Witte Huis was vertrokken. Het nationaal archief van de VS merkte dat er documenten ontbraken, waarna de FBI de inval deed.

Eerdere aanklachten

Eerder dit jaar werd Trump al aangeklaagd vanwege het betalen van zwijggeld aan een porno-actrice. Zwijggeld betalen is op zichzelf niet strafbaar in de VS, maar Trump deed dit in 2016 met een deel van het campagnebudget, waarmee hij uiteindelijk de verkiezingen won. Het was een historisch moment: nooit eerder werd een Amerikaanse (oud-)president strafrechtelijk vervolgd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie