Up 2 Date

OM eist negen jaar cel tegen Quincy Promes wegens drugshandel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist negen jaar cel tegen Quincy Promes wegens drugshandel

Het Openbaar Ministerie (OM) eist negen jaar cel tegen Quincy Promes voor het smokkelen van 1362 kilo cocaïne. Volgens het OM was de profvoetballer onderdeel van een groot crimineel netwerk waarin hij een leidinggevende rol zou hebben gehad. Tegen zijn medeverdachte en neef Marylio V. wordt acht jaar cel geëist.

Leidinggevende en financier

Volgens justitie blijkt uit onderschepte berichten dat Promes begin 2020 betrokken is geweest bij de invoer van twee partijen cocaïne van in totaal 1362 kilo. Hij zou 200.000 euro hebben geïnvesteerd in de drugshandel. Volgens de officier van justitie had de voetballer een leidinggevende rol en een rol als financier. Promes en zijn handlanger Marylio V. zouden onder de radar hebben geopereerd om zo minder risico te lopen betrapt te worden.

Afwezig

Promes kon vanwege zijn afwezigheid woensdag geen verantwoording afleggen over de verdenkingen tegen hem. "Hij kan geen uitleg geven over het cocaïnetransport van bijna 1.400 kilo waarbij hij betrokken is geweest", aldus de officier van justitie. "Hij kan geen uitleg geven over de chats die hij met zijn medeverdachte heeft gevoerd, waarin ze de uithaal van de cocaïne hebben geregeld. Hij kan ook geen uitleg geven over al die andere chats die u heeft kunnen lezen, over de criminele contacten met wie hij lijkt om te gaan."

Zijn advocaten waren vandaag wel aanwezig tijdens de zitting en lieten weten dat hun cliënt ontkent dat hij betrokken is geweest bij drugshandel. Dat hij afwezig was, heeft te maken met zijn verplichtingen aan zijn club Spartak Moskou.

Crimineel netwerk

Uit de zitting bleek dat het Team Criminele Inlichtingen hem in een crimineel netwerk plaatst met mannen zoals Piet Wortel, Joey AK en Ocean S. Zij en nog veel meer zitten inmiddels achter de tralies.

In 2018 al in beeld

De politie kreeg in 2018 al informatie binnen dat Quincy Promes geld zou hebben geïnvesteerd in drugshandel. Dat meldde het OM in juni vorig jaar op basis van een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van de voetballer bij internationale drugshandel.

Het Team Criminele Inlichtingen kon in eerste instantie niets met de informatie die het binnenkreeg. Later werd duidelijk dat Promes mogelijk in het bezit was van verschillende vuurwapens en een PGP-telefoon, waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. De politie kreeg vervolgens toestemming om zijn telefoon af te luisteren. Volgens het OM kwam uit dit onderzoek naar voren dat hij in januari 2020 75.000 euro zou hebben geïnvesteerd in twee partijen van in totaal 1.300 kilo cocaïne. De drugs werden verdeeld over vijf containers en verscheept naar de haven van Antwerpen. Nu blijkt echter dat hij zeker 200.000 euro zou hebben geïnvesteerd in de drugshandel.

"Zakcentje verdienen"

Marylio V. bekende woensdag dat hij in het bezit was van een PGP-telefoon, maar naar eigen zeggen was zijn rol veel kleiner dan het OM denkt. V. zegt dat hij twee jonge uithalers in contact bracht met de organisatie om ze "een zakcentje te laten verdienen". Volgens hem heeft hij niets verdiend aan de drugs.

Nog twee rechtszaken

Naast de drugszaak lopen er nog twee rechtszaken tegen Promes. Zo werd hij in juni vorig jaar veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef tijdens een familiefeest in Abcoude. Ook loopt er nog een civiele zaak van diezelfde die een schadevergoeding eist van Promes. De uitspraak in die zaak staat gepand op 6 februari.

Promes speelt sinds 2021 bij Spartak Moskou. Zolang hij in Rusland woont, kan hij niet uitgeleverd worden aan Nederland. Justitie wil hem graag arresteren vanwege zijn betrokkenheid bij zowel de steekpartij als de drugssmokkel. Het is nog onbekend wanneer de rechter een uitspraak doet in de drugszaak.

Ster advertentie
Ster advertentie