Up 2 Date

Quincy Promes kwam in 2018 al in beeld bij politie op verdenking van drugshandel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Quincy Promes kwam in 2018 al in beeld bij politie op verdenking van drugshandel

De politie kreeg in 2018 al informatie binnen dat Quincy Promes geld zou hebben geïnvesteerd in drugshandel. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) op basis van een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van de voetballer bij internationale drugshandel. De zaak tegen de voetballer werd vandaag behandeld in de rechtbank in Amsterdam.

Wapens en PGP-telefoon

Het Team Criminele Inlichtingen kon in eerste instantie niets met de informatie die het binnenkreeg. Later werd duidelijk dat Promes mogelijk in het bezit was van verschillende vuurwapens en een PGP-telefoon, waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. De politie kreeg vervolgens toestemming om zijn telefoon af te luisteren. Volgens het OM kwam uit dit onderzoek naar voren dat dat hij in januari 2020 75.000 euro zou hebben geïnvesteerd in twee partijen van in totaal 1.300 kilo cocaïne. De drugs werden verdeeld over vijf containers en verscheept naar de haven van Antwerpen.

Instructies

Uit berichten die de politie onder ogen heeft gehad, zou Promes instructies hebben gegeven aan mensen die de cocaïne uit de containers moesten halen. Zo zou hij "Jongens, kom op aan het werk. Houd ons op de hoogte" hebben gezegd. De voetballer kwam er later achter dat een partij in beslag was genomen door de Belgische douane, waarna hij tegen een medeverdachte zou hebben gezegd: "Mijn vorige bevalling was half mislukt. Ze kwamen in twee bakken, eentje is gevallen en eentje is geklemd. En dus mijn hele winst was door de helft."

Steekpartij

Aangezien Promes werd afgeluisterd door de politie ontstond ook de verdenking dat hij in 2020 zijn neef in zijn knie had gestoken op een familiefeest in Abcoude. Na het incident zou hij het in meerdere telefoongesprekken hebben gehad over de steekpartij. De rechtbank doet op 19 juni uitspraak in de zaak van de steekpartij. Het OM eist twee jaar cel tegen Promes.

Promes niet aanwezig

De Spartak Moskou-speler was zelf niet aanwezig bij de zitting van vandaag. Zijn advocaten lieten weten dat Promes niets met drugssmokkel te maken zegt te hebben. Ook willen ze de chatgesprekken beter kunnen bekijken, om onder meer vast te kunnen stellen of het in de gesprekken daadwerkelijk om Promes gaat of iemand die verward wordt met de voetballer.

Ster advertentie
Ster advertentie