Up 2 Date

Inwoners Albergen willen hotel kopen om komst azc te voorkomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inwoners Albergen willen hotel kopen om komst azc te voorkomen

Inwoners van het Overijsselse dorp Albergen gaan proberen een hotel te kopen waar het kabinet asielzoekers wil huisvesten. Daarmee willen ze voorkomen dat er in het hotel zo'n 150 tot 300 asielzoekers worden opgevangen. Omwonenden hopen dat de verkoop van het hotel aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog niet rond is.

Kabinet passeert gemeente

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het kabinet voor het eerst een vergunning wil verlenen om asielzoekers op te vangen zonder akkoord van de gemeente. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) had nog geen akkoord weten te bereiken met de gemeente Tubbergen, maar liet wel al aan de Tweede Kamer weten dat hij van plan is om een vergunning te verstrekken aan een hotel in het dorpje Albergen.

"Totaal overdonderd"

Kort na het besluit van het kabinet gingen tientallen mensen de straat op in Albergen om te protesteren tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Ook gisteren verzamelden zich weer mensen voor het hotel. Hennie de Haan, woordvoerder van de verontruste omwonenden, zegt in gesprek met RTV Oost dat de inwoners van Albergen "totaal overdonderd" zijn door het plan van het kabinet om asielzoekers op te vangen in het hotel. "Je praat over een hele grote groep mensen zonder perspectief, zonder bezigheden, die gebruik gaat maken van dezelfde kleine hoeveelheid voorzieningen in dit dorp."

Hotel overnemen

Hoewel omwonenden volgens De Haan niet per se tegen asielzoekers zijn, willen ze wel koste wat kost voorkomen dat grote aantallen asielzoekers zich in Albergen vestigen. "We gaan uitzoeken of er al sprake is van een voldongen feit, of dat we zelf nog iets kunnen ondernemen door het pand zelf te kopen. Ik weet niet of dat nog kan. Maar zo ja, dan zijn er voldoende financiële mogelijkheden onder de bewoners om daadwerkelijk het hotel over te nemen en er een andere bestemming aan te geven."

Onvoldoende opvanglocaties

Inmiddels heeft het kabinet de vergunning voor het asielzoekerscentrum al verleend aan de gemeente Tubbergen. Volgens staatssecretaris Van der Burg was er geen andere mogelijkheid, omdat er onvoldoende opvanglocaties zijn in Nederland. Naar eigen zeggen hoopte hij dat de asielopvang in de gemeente op vrijwillige basis was gegaan, maar dat was helaas niet het geval.

Ster advertentie
Ster advertentie