Up 2 Date

Proces rondom aanslagen Brussel in 2016 vandaag van start

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Proces rondom aanslagen Brussel in 2016 vandaag van start

Het proces rondom de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel is vandaag begonnen. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven en vielen er honderden gewonden. Voor de twee explosies op luchthaven Zaventem en in een metro net voorbij station Maalbeek staan tien mannen terecht. De zaak zal de geschiedenisboeken in gaan als het grootste en duurste proces van België ooit en wordt door Belgische media het 'proces van de eeuw' genoemd.

22 maart 2016

Op 22 maart 2016 bliezen twee terroristen zichzelf iets voor acht uur 's ochtends op in de vertrekhal van Brussels Airport, ook wel bekend als luchthaven Zaventem. Bij deze twee ontploffingen op het vliegveld kwamen naast de twee terroristen nog twaalf mensen om het leven en er vielen honderden gewonden. Een derde bom werd door een andere terrorist achtergelaten, die daarna vluchtte. Deze bom kwam pas tot ontploffing nadat de luchthaven al ontruimd was, waardoor er geen slachtoffers vielen.

Een uur later vond er in het centrum van Brussel een tweede aanslag plaats. Een vierde man blies zichzelf op in een metro die net station Maalbeek had verlaten. Bij deze enorme explosie vielen twintig doden en meer dan honderd gewonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tien verdachten

Mohamed Abrini, Osama Krayem en Salah Abdeslam worden in het proces gezien als de drie hoofdverdachten. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het plegen van 32 moorden en 687 pogingen tot moord. Er staan in totaal tien verdachten terecht waarvan de meesten van hen zich hadden aangesloten bij de Islamitische Staat (IS). Negen verdachten worden vervolgd voor betrokkenheid bij de aanslagen en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Eén verdachte staat terecht als vermoedelijke aanslagpleger. Zes van de tien mannen werden eerder dit jaar al veroordeeld tot hoge celstraffen, omdat ze ook betrokken waren bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Proces 6,5 jaar na aanslagen van start

De aanslagen vonden 6,5 jaar geleden plaats, maar het proces tegen de tien verdachten is vandaag pas begonnen. Dit komt onder andere omdat het onderzoek enorm veel tijd in beslag nam. Het dossier bevat tienduizenden pagina's met bewijsstukken en verklaringen. Ook stond een aantal verdachten nog terecht in het proces van de aanslagen in Parijs. Dat proces moest eerst worden afgerond voordat de zaak in Brussel gestart kon worden.

De verdachten moeten onder andere voorkomen voor een jury bestaande uit twaalf leden, die zullen bepalen of de tien mannen schuldig zijn aan de misdaad waarvan ze worden verdacht. Volgens Belgische media kan het proces zes maanden tot een jaar gaan duren, waardoor het misschien wel het langste proces in België ooit kan worden. De kosten van het proces liggen rond de 35,5 miljoen euro, wat het ook nog eens de duurste zaak uit de Belgische geschiedenis maakt.

Ster advertentie
Ster advertentie