Up 2 Date

Vier oudste kinderen Ruinerwold starten civiele zaak tegen hun vader

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vier oudste kinderen Ruinerwold starten civiele zaak tegen hun vader

De oudste vier kinderen in de zaak-Ruinerwold starten een civiele zaak tegen hun vader, Gerrit Jan van D. Dat zei hun advocaat Corinne Jeekel woensdagavond in het televisieprogramma Op1.

Gerechtigheid en erkenning

Volgens de advocaat kan de vader eind volgende week een dagvaarding verwachten. Zes van de negen kinderen in totaal leefden jarenlang afgezonderd van de buitenwereld op een boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De vader wordt ervan verdacht hen al die tijd tegen hun wil te hebben vastgehouden. Daarnaast zou hij twee van zijn kinderen ook seksueel hebben misbruikt. Eerder dit jaar bepaalde een rechter echter dat de vader door zijn gezondheid niet terecht kan staan. Hij liep in 2016 een ernstig herseninfarct op, waardoor hij niet meer kan praten.

Quote

Het kan gewoon niet dat dit zonder rechterlijk oordeel voorbijgaat.

Advocaat Corinne Jeekel

"Voor zover ik weet, staat hij op dit moment niet onder curatele en dus is hij strikt genomen handelingsbekwaam", aldus advocaat Jeekel. Ze benadrukt dat de oudste vier kinderen van meet af aan gerechtigheid en erkenning hebben gewild. "Het kan gewoon niet dat dit zonder rechterlijk oordeel voorbijgaat."

Documentaire

In de documentaire De Kinderen van Ruinerwold, waarvan momenteel iedere woensdagavond een nieuwe aflevering te zien is op NPO1, komen de vier oudste kinderen aan het woord. Daarin doen zij de meest schokkende onthullingen over hun leven op de boerderij. Zo vertelde de oudste zoon dat hij soms wekenlang in het hondenhok moest slapen als straf. Ook komt het seksueel misbruik aan bod. De vader ging een van de zoons als zijn vrouw zien, omdat haar geest in hem zou zitten nadat zij overleden was.

Ster advertentie
Ster advertentie