Up 2 Date

1,3 miljoen mensen kampen met burn-outklachten vanwege hoge werkdruk

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 1,3 miljoen mensen kampen met burn-outklachten vanwege hoge werkdruk

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders hadden afgelopen jaar last van burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Volgens de onderzoekers komen de klachten door een te hoge werkdruk en werkstress.

Geen vooruitgang

De onderzoeksbureaus publiceren vandaag gezamenlijk de factsheet Werkstress. Daaruit blijkt dat 40 procent van de bedrijven een te hoge werkdruk aanstipt als één van de grootste risico's binnen de organisatie. Het probleem speelde al voor corona en blijkt niet afgenomen te zijn. "De afgelopen jaren heeft daar niet veel beweging in gezeten", zegt TNO-onderzoekster Wendela Hooftman. "Het probleem is dan ook nog lang niet opgelost."

Met elkaar in gesprek

Een van de oorzaken van de hoge werkdruk is volgens Hooftman dat werknemers er steeds meer taken bij krijgen. "Mensen geven weer vaker aan dat het werk veeleisend is. Ze moeten snel en hard werken, terwijl ze juist minder zeggenschap en vrijheid krijgen hoe zij hun taken uitvoeren." De onderzoekster vindt dat werknemers en werkgevers meer met elkaar in gesprek moeten gaan om duidelijkheid te verschaffen. "Of ze bijvoorbeeld wel of niet bereikbaar moeten zijn buiten werktijd", aldus Hooftman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ziekteverzuim vanwege werkstress

De toenemende werkdruk is vooral terug te zien in het ziekteverzuim, dat al jarenlang op een hoog niveau blijft. Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de mensen die thuiszit een hoge werkdruk aangeeft als reden. Daarnaast vindt ruim 40 procent van de werkenden dat er extra maatregelen getroffen moeten worden door hun werkgever om burn-outs te voorkomen.

De uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met het aantal verzuimdagen dat afgelopen jaar werd ingezet. Het valt daarbij op dat verzuim vanwege werkstress aanzienlijk is gestegen. Waar werknemers zich in 2020 in totaal nog negen miljoen dagen ziek meldden vanwege werkstress, lag dit aantal afgelopen jaar op elf miljoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie