Up 2 Date

Kabinet trekt bijna 16 miljard euro uit om koopkracht op peil te houden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet trekt bijna 16 miljard euro uit om koopkracht op peil te houden

Het kabinet is van plan om bijna 16 miljard euro uit te geven om de koopkracht van de lage en middeninkomens op peil te houden. Met het zogenoemde koopkrachtpakket wil de regering het minimumloon, de zorg- en huurtoeslag en de AOW per 1 januari verhogen. Ook gaat de inkomstenbelasting omlaag, zo melden bronnen aan diverse media.

Minder belasting betalen

Het kabinet en de coalitiepartijen overlegden in de nacht van dinsdag op woensdag over hoe ze de historisch hoge inflatie kunnen compenseren. Dat wil het kabinet doen door het minimumloon en uitkeringen met 10 procent te verhogen. Om armoede bij gezinnen te bestrijden, gaat naast de huur- en zorgtoeslag ook het kindgebonden budget omhoog. Het is nog onbekend met welk percentage die toeslagen zullen toenemen. Ook gaat het tarief van de inkomstenbelasting in de eerste schijf omlaag, waardoor je dus minder belasting gaat betalen.

Rekening voor vermogenden en bedrijven

Het versterken van de koopkracht van de lage en middeninkomens betekent wel dat sommige mensen erop achteruitgaan. In dit geval komt de rekening bij bedrijven en vermogenden te liggen. Zo wordt de winstbelasting verhoogd alsook de mijnbouwheffing (een speciale belasting voor energiebedrijven). Deze maatregelen moeten zo'n 3,5 miljard euro opleveren.

Maatregelen gaan pas 1 januari in

Ondanks dat het kabinet een ongekend hoog bedrag investeert in het compenseren van de inflatie is het nog onduidelijk of het miljardenpakket voldoende is om de koopkracht op peil te houden. Daarnaast gaan de maatregelen pas vanaf 1 januari in. Volgens het kabinet zouden de maatregelen moeilijk op korte termijn te realiseren zijn vanwege uitvoeringsproblemen. Op Prinsjesdag wordt het miljardenpakket officieel bekendgemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie