Up 2 Date

Twee Nederlanders veroordeeld tot doodstraf in Marokko

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee Nederlanders veroordeeld tot doodstraf in Marokko

Het gerechtshof van Marrakech heeft donderdag twee Nederlanders veroordeeld tot de doodstraf vanwege een vergismoord die eind 2017 in een café in de stad plaatsvond. De twee daders, Shardyone S. (31) en Edwin R.M. (27), kregen de opdracht om een aartsvijand van Ridouan Taghi te vermoorden. Ze hadden het echter op de verkeerde persoon gemunt en schoten per ongeluk de zoon van een hoge Marokkaanse rechter dood.

Stoelwissel

De twee Nederlanders waren ingehuurd en afgereisd naar Marrakech om de Marrokaanse Nederlander Mustapha el F, ook wel Moes genoemd, te doden. Het beoogde slachtoffer, dat op het terras van café La Crème zat, wisselde echter kort voor de aanslag van stoel. Hierdoor wist hij aan de dood te ontsnappen, maar moest een andere man, namelijk de zoon van een hoge rechter, het ontgelden.

Meerdere daders

Behalve de twee eerder genoemde Nederlanders, zijn er bovendien nog een aantal andere Marokkanen met een Nederlands paspoort veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van zes tot twintig jaar. Zo zijn verschillende familieleden van Taghi veroordeeld voor betrokkenheid bij de vergismoord. Een neef van Taghi heeft zes jaar gevangenisstraf gekregen en ook twee broers van de topcrimineel moeten hun straf een aantal jaar uitzitten in de cel.

Opvallend uiterlijk

Vanwege hun opvallende rastakapsels werden Shardyone S. en Edwin R.M. bij binnenkomst in het land al in de gaten gehouden door de Marokkaanse veiligheidsdienst. Kort na de aanslag werden ze gearresteerd. Hoewel de twee daders in het begin alles ontkenden, besloten ze later toch om informatie rondom de aanslag te verschaffen aan de politie. Zo verklaarde Edwin R.M. dat Taghi achter de aanslag zit, maar dat hij ook betrokken was bij de dood van een jongere broer van hem. Beide daders gaven aan dat ze hoopten op een lichtere straf van Taghi door mee te werken aan de vergismoord.

Doodstraf

Ondanks dat de twee Nederlanders besloten om mee te werken aan het onderzoek, heeft het Marokkaanse gerechtshof hard geoordeeld. Met het krijgen van de doodstraf kunnen de twee daders namelijk geen beroep meer doen op een verdrag dat het mogelijk maakt om de straf in Nederland uit te zitten, met een levenslange straf was deze mogelijkheid er wel geweest. Inmiddels hebben de twee mannen cassatie aangetekend, maar het komt zelden voor dat een eenmaal uitgesproken doodstraf weer wordt herzien door het gerechtshof.

Ster advertentie
Ster advertentie