Up 2 Date

Rechtszaak voormalig advocaat en neef Ridouan T. vandaag van start

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechtszaak voormalig advocaat en neef Ridouan T. vandaag van start

In de rechtbank van Amsterdam begint vandaag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Youssef T. De voormalig advocaat en neef van Ridouan T. wordt verdacht van het helpen plannen van een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Ook zou hij zijn neef Ridouan T. geholpen hebben met het communiceren met de buitenwereld.

Arrestatie

Bij een bezoek aan zijn neef Ridouan T. in de EBI in vorig jaar oktober werd advocaat Youssef T. opgepakt door de politie vanwege verdenking van het doorspelen van informatie. Na de arrestatie deed de politie verschillende invallen in zijn kantoor in Utrecht en woning in Maarssen. Ook werd de cel van Ridouan T. onderzocht. Vanwege zijn beroep als advocaat had Youssef T. vrije toegang tot de hoofdverdachte en waren de gesprekken die zij voerden met elkaar niet zicht- of hoorbaar voor de politie. Daardoor kon Ridouan T. dus via Youssef T. onbelemmerd met de buitenwereld communiceren en kon hij zo zijn criminele organisatie blijven aansturen.

Sluipend gif

Youssef T. vertelde vanmorgen aan de rechter dat hij fungeerde als 'boodschappenjongen' van zijn neef, maar dat hij dit niet deed uit vrije wil. "De druk werd steeds groter. Het was als een sluipend gif." Uit onderzoek van het OM is gebleken dat Youssef zijn neef Ridouan ook zou hebben geholpen bij het zogeheten 'Plan Bios', de mogelijk gewelddadige bevrijdingsactie. De voormalig advocaat geeft toe dat hij hieraan mee heeft geholpen, maar dat hij wederom geen keus had. "Stap voor stap zit je erin. Ik wilde eruit, maar ik kon er niet meer uit."

Vrijdag hoort Youssef T. de strafeis van het OM tegen hem. De rechtbank is van plan om op 23 januari uitspraak te doen.

Opnemen en filmen gesprekken

In de nazomer van 2021 begon het OM met toestemming van de onderzoeksrechter met het opnemen van de eerste gesprekken tussen Ridouan en Youssef. In een opname van 20 augustus bleken de mannen afwisselend te fluisteren en luid te spreken, in zowel het Nederlands als Arabisch. Toen de onderzoeksrechter later ook toestemming gaf om de gesprekken te filmen, bleek uit de beelden dat de verdachten zaken opschreven en weer doorkrasten. Hieruit werd duidelijk dat Youssef boodschappen doorgaf aan zijn neef. Op basis hiervan is de voormalig advocaat uiteindelijk opgepakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marengo-proces

Ridouan T. is de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Samen met zestien andere verdachten wordt hij verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen tot moord in Nederland in de periode van 2015 tot 2017. In december 2019 werd Ridouan T. in Dubai gearresteerd. Er werd in juni van dit jaar tegen hem en vier medeverdachten levenslang geëist door het OM.

Ster advertentie
Ster advertentie