Naar homepage
Up 2 Date

Terrassen mogen mogelijk onder strenge voorwaarden per 28 april open

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Terrassen mogen mogelijk onder strenge voorwaarden per 28 april open

Het kabinet stevent af op versoepelingen - Afschaffing van de avondklok en heropening van de terrassen - die in lijn met het stappenplan op 28 april in zullen gaan. Ingewijden hebben aan de NOS gemeld dat de avondklok op die datum wordt afgeschaft en de terrassen en buitenruimten onder strenge voorwaarden weer open mogen gaan.

Kabinet een stuk optimistischer

De versoepelingen worden waarschijnlijk morgenavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie, maar voordat er een definitief besluit wordt genomen vindt er eerst nog overleg plaats met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Hoewel demissionair premier Rutte afgelopen donderdag nog zei dat hij het onverantwoord vindt om de terrassen te heropenen, was het kabinet gisteren een stuk optimistischer geworden over de versoepelingen. Dat liet minister Grapperhaus weten na het Torentjesoverleg. Het optimisme is onder meer te danken aan de min of meer stabiele ziekenhuisbezetting.

'Strenge voorwaarden'

Hoewel het een verademing is voor horecaondernemers als ze op 28 april daadwerkelijk weer hun deuren mogen openen, moeten ze wel voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Zo zouden er maximaal twee bezoekers afkomstig uit hetzelfde huishouden aan een tafel mogen zitten. Daarnaast moeten de terrassen waarschijnlijk om 18:00 weer sluiten. Ook zou de detailhandel onder voorwaarden weer open kunnen.

Lichtpunt voor horeca en burgemeesters

Het openen van terrassen en buitenruimten zou niet alleen voor horecaondernemers een lichtpuntje zijn, maar ook voor burgemeesters. Zo dringen de burgemeesters van de vier grote steden al langere tijd aan op versoepelingen. Burgemeester Aboutaleb zei afgelopen maandag op Radio 1 dat het openen van terrassen en buitenruimten voor betere handhaving van de coronamaatregelen zou zorgen. Ook voorkomt het volgens hem dat de burgemeesters op een agressieve manier tegenover de bevolking komt te staan.

Ster advertentie
Ster advertentie