Up 2 Date

Twee artsen schuldig bevonden overdosis ketamine onschuldige zwarte man Elijah McClain

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee artsen schuldig bevonden overdosis ketamine onschuldige zwarte man Elijah McClain

Twee artsen zijn schuldig bevonden aan het toedienen van een te hoge, fatale dosis ketamine aan Elijah McClain. Dit gebeurde nadat hij op grond van valse informatie gearresteerd werd. Het is het zoveelste geval waarbij een onschuldige zwarte man overlijdt na racistisch en onwettig handelen van autoriteiten in de Verenigde Staten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wurggreep

De 23-jarige Elijah McClain liep op 24 augustus 2019 over straat toen hij staande werd gehouden door politie. Die was door een anonieme beller ingeschakeld, omdat Elijah er "verdacht" uit zou zien. Volgens de agenten verzette hij zich en hielden ze hem daarom in een wurggreep. Twee artsen die werkzaam waren op een ambulance die ter plekke verscheen, dienden hem vervolgens ketamine toe "om hem te kalmeren". Elijah raakte bewusteloos en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. Zowel de houdgreep die de agenten gebruikten als het toedienen van ketamine zijn niet meer of nog maar in hele beperkte mate toegestaan in Colorado.

Overdosis

De twee artsen die de ketamine toedienden werden door een jury schuldig bevonden aan de dood van Elijah McClain. Uit de autopsie van Elijah's lichaam bleek de dosis ketamine die werd toegediend fataal. Zelf rechtvaardigden ze hun handelen door te beweren dat hun slachtoffer onhandelbaar en psychotisch was. Van de agenten werd slechts een verantwoordelijk gesteld aan "lichtere vergrijpen". De agenten werden eerder veroordeeld door een jury die grotendeels uit witte mensen bestond. Een rechter zal nog oordelen over wat de straf voor de artsen en agenten zal worden.

Black Lives Matter

De dood van Elijah McClain is een tragisch voorbeeld van een falend systeem dat burgers zou moeten dienen en beschermen. Racistisch politiegeweld en andere vormen van institutionele discriminatie kosten talloze onschuldige levens van zwarte mensen. Deze worden beƫindigd door onterechte vervolging, opsluiting of, zoals in dit geval, zelfs moord. De Black Lives Matter-beweging is een organisatie die strijd voor de gelijke behandeling van zwarte mensen en opkomt voor het basisrecht om vrij van angst voor mishandeling van autoriteiten te kunnen leven. Na de moord op George Floyd door een witte politieagent in 2020, die volledig gefilmd werd, kreeg de Black Lives Matter-beweging wereldwijde aandacht en volgers. Ongekend grote demonstraties over de hele wereld volgden, die opriepen tot een stop op racistisch politiegeweld.

Ster advertentie
Ster advertentie