Up 2 Date

'Advocaat Inez Weski onder druk gezet door familie Taghi om berichten door te spelen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Advocaat Inez Weski onder druk gezet door familie Taghi om berichten door te spelen'

Advocaat Inez Weski zou door de familie van verdachte topcrimineel Ridouan Taghi zijn gepusht om berichten van en naar hem door te spelen. Dat schrijft Het Parool op basis van berichten uit het onderzoeksdossier. Weski werd vorige week nog gearresteerd wegens verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

Onder druk

Het Parool schrijft dat Weski is bezweken onder de druk van de familie van Taghi. Vanaf het moment dat de crimineel werd overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, eind 2019, zou de familie de druk hebben opgevoerd. Volgens Het Parool zocht de familie "naarstig naar manieren om toch met hem te kunnen communiceren". "Ze zoeken veelvuldig en indringend contact met Weski."

Pretty Good Privacy

De familie zou Weski uiteindelijk een een zogeheten PGP-telefoon, een telefoon die versleutelde berichten kan versturen, hebben gegeven. Via deze telefoon kon de familie van Taghi met Weski blijven communiceren en haar onder druk zetten zonder dat de politie hierachter zou komen. Zo dachten zij in ieder geval.

PGP staat namelijk voor Pretty Good Privacy. Criminelen communiceerden vaak met zulke telefoons, totdat een tijd geleden al bleek dat opsporingsdiensten de versleuteling konden kraken en zo mee konden lezen. Ook Weski lijkt zich daarvan bewust. "Hoop vooral dat dit niet ook allemaal bij derden terechtkomt", zou ze naar de zoon van Taghi hebben gestuurd.

Doorgeefluik

Weski werd vorige week vrijdag gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht misbruik van haar positie te hebben gemaakt en als een doorgeefluik van haar cliënt te hebben gefunctioneerd, zo meldt Het Parool. In 2021 lukte het de politie om Sky ECC, een aanbieder van versleutelde communicatie, te hacken.

De politie ontsleutelde duizenden berichten, waaruit onder andere bleek dat een zoon van Ridouan Taghi communiceerde met maffiabaas Raffaele Imperiale. De zoon liet weten dat er nog steeds manieren zijn om met 'hem' te communiceren en dat hij op het punt stond 'hem' bij te praten. Volgens de politie wordt daarmee Ridouan Taghi bedoeld. De zoon berichtte vervolgens aan een zus van Ridouan Taghi: "Als ze het vrijdag meeneemt, zou dat super zijn." En: "Als ze het uitprint, is alles opgelost." Met "ze" wordt volgens de politie Weski bedoeld.

Ster advertentie
Ster advertentie