Up 2 Date

Ex-advocaat en neef Ridouan Taghi krijgt 5,5 jaar cel vanwege doorspelen van informatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ex-advocaat en neef Ridouan Taghi krijgt 5,5 jaar cel vanwege doorspelen van informatie

De 39-jarige ex-advocaat en neef van Ridouan Taghi, Youssef Taghi, is vandaag door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en zes maanden. De voormalig advocaat was zelf niet aanwezig tijdens de uitspraak.

'Onmisbare schakel'

Het OM noemde Youssef een 'onmisbare schakel' tussen Ridouan in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en de buitenwereld. Hij zou vanaf het begin al informatie hebben doorgespeeld naar de criminele organisatie van zijn neef en maakte daardoor misbruik van zijn functie als advocaat om vertrouwelijk te communiceren met zijn cliënt.

Opnemen en filmen gesprekken

In de nazomer van 2021 begon het OM met toestemming van de onderzoeksrechter met het opnemen van de eerste gesprekken tussen Ridouan en Youssef. In een opname van 20 augustus bleken de mannen afwisselend te fluisteren en luid te spreken, in zowel het Nederlands als Arabisch. Toen de onderzoeksrechter later ook toestemming gaf om de gesprekken te filmen, bleek uit de beelden dat de verdachten zaken opschreven en weer doorkrasten. Hieruit werd duidelijk dat Youssef boodschappen doorgaf aan zijn neef. Op basis hiervan is hij uiteindelijk opgepakt.

Plannen voor uitbraak

Volgens de rechtbank kon Ridouan zich door de informatie van Youssef vanuit de gevangenis bezighouden met drugshandel. Ook zouden er plannen zijn gemaakt voor een uitbraak. Wegens gebrek aan bewijs is Youssef door de rechter vrijgesproken van het voorbereiden van een ontsnappingspoging, meehelpen bij het verhandelen drugs en medeplegen van witwassen.

'Vertragen en sussen'

In april vorig jaar zei Youssef nog dat hij niets te maken wilde hebben met de ontsnappingsplannen van Ridouan. "Je wordt deelgenoot gemaakt van iets en als je er eenmaal in zit, probeer je er op een subtiele manier vanaf te komen", zei Youssef toen in de rechtszaal. "Het enige waar ik mee bezig was, was de boel de-escaleren. Je bent heel voorzichtig met wat je zegt. Je probeert een beetje te rekken."

De advocaten van Youssef onderschreven zijn uitspraken. Zo zou hij tijdens zijn bezoeken aan Ridouan op briefjes hebben opgeschreven dat er agenten op het dak van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) stonden en dat hij beter een jaar kon wachten met zijn uitbraak. "Hij probeerde steeds om te vertragen en te sussen", aldus Youssefs advocaat Haroon Raza.

Ster advertentie
Ster advertentie