Up 2 Date

Biden pleit in tv-toespraak voor strengere wapenwet: "Genoeg is genoeg"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Biden pleit in tv-toespraak voor strengere wapenwet: "Genoeg is genoeg"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een tv-toespraak gepleit voor een veel strengere wapenwet in de VS. "Hoeveel meer bloedbaden gaan we accepteren?", zei de president onder andere.

'Genoeg is genoeg'

Biden wil onder meer de verkoop van aanvalswapens aan particulieren verbieden. Dat zijn wapens die geproduceerd zijn om zoveel mogelijk mensen te kunnen vermoorden. Ook wil hij dat Amerikanen die een wapen willen kopen grondiger gecontroleerd worden en den dat de minimumleeftijd om een wapen aan te mogen schaffen verhoogd wordt van 18 naar 21 jaar. Daarnaast zouden wapenleveranciers niet langer beschermd moeten worden tegen vervolging als hun klanten geweld plegen met hun wapens.

"Genoeg is genoeg. We kunnen het Amerikaanse volk niet opnieuw teleurstellen. In godsnaam, hoeveel meer bloedbaden zijn we bereid te accepteren?", zei Biden tijdens de toespraak vanuit het Witte Huis. Ook noemde hij het "gewetenloos" dat een meerderheid van de Republikeinse senatoren strengere wapenwetgeving niet ondersteunt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weinig steun

De toespraak volgt nadat gisteren de derde massale schietpartij in twee weken tijd plaatsvond in de Verenigde Staten. Na de racistische terreuraanslag in Buffalo volgde vorige week de tragische schietpartij op een basisschool. De derde schietpartij vond onlangs plaats in een ziekenhuis.

De schreeuw om een strengere wapenwet wordt daardoor luider, alleen is het niet zo simpel om die wet te veranderen. Biden en zijn partijgenoten hebben namelijk niet genoeg stemmen in het Congres. Om nieuwe wetgeving aan te nemen, is meestal een meerderheid van 60 procent nodig. De dunbevolkte staten, waarin wapenbezit wijdverbreid is, hebben nog altijd een onevenredig grote vertegenwoordiging in de Amerikaanse Senaat

Ster advertentie
Ster advertentie