Up 2 Date

Tom Egbers beschuldigd van (seksuele) intimidatie en pestgedrag op NOS Sport-redactie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tom Egbers beschuldigd van (seksuele) intimidatie en pestgedrag op NOS Sport-redactie

NOS Sport-presentator Tom Egbers zou zich schuldig hebben gemaakt aan (seksuele) intimidatie en pestgedrag, dat schrijft de Volkskrant na uitgebreid onderzoek. Volgens het rapport zouden vrouwelijke collega's in het verleden zelfs gewaarschuwd zijn voor de presentator. De NOS geeft aan in gesprek te gaan met Egbers.

Affaire

Hoewel er bij het onderzoek is gekeken naar de gehele NOS Sport redactie, komt voornamelijk Egbers slecht uit de verf. De presentator zou twintig jaar geleden een affaire hebben gehad met een vrouwelijke collega en haar daarna hebben gepest en geïntimideerd. Ze zou als 22-jarige stagiaire door de toen 48-jarige Ergbers zijn benaderd.

Egbers zou de vrouw tijdens haar stage sms'jes en mailtjes hebben gestuurd en hij zou haar zelfs meerdere keren midden in de nacht hebben opgebeld. De vrouw bleef na haar stage bij NOS Sport werken. Ze zou toen een aantal keer met de presentator hebben gezoend, maar daar zou het ook bij zijn gebleven.

'Het vergif'

De stagiaire waarmee Egbers een affaire had, vertelt in het onderzoek dat de situatie compleet escaleerde toen de vrouw van Egbers, Janke Dekker, achter de affaire kwam. Vanaf dat moment zou Egbers de stagiaire constant hebben gepest en geïntimideerd. Hij zou haar "het vergif" en "the serpent" hebben genoemd. De presentator zou hier bijna twee jaar mee door zijn gegaan. De vrouw maakte bij de hoofdredactie melding van dit gedrag. De directie beloofde met Egbers te praten, maar dat is nooit gebeurd.

Waarschuwing

De affaire en het gedrag van Egbers leidden er uiteindelijk toe dat andere vrouwelijke collega's van de presentator voor hem werden gewaarschuwd. Voormalig presentator Aïcha Marghadi vertelt dat zij in 2012 door hoofdredacteur Maarten Noteer werd afgeraden Egbers als mentor te kiezen. Volgens Marghadi zou de hoofdredacteur als reden hebben gegeven dat Egbers "nogal moeite had met mooie vrouwen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MORES

De vrouw van Egbers werkte tot maart als voorzitter bij MORES, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector. Omdat zij voorzitter was, durfden meerdere medewerkers afgelopen jaren geen melding te maken bij MORES. "Ze vertrouwen er niet op dat hun klachten daar onafhankelijk zullen worden behandeld", aldus de Volkskrant.

Gehele redactie

Niet alleen Egbers ging volgens het onderzoek te ver. "Op de gehele redactie is het tot op de dag van vandaag gebruikelijk om openlijk te spreken over het uiterlijk van vrouwelijke sporters en collega's", zeggen oud-medewerkers tegen de krant. "Met enige regelmaat ging het over de vraag of je 'haar zou doen'.''

Naast de ongepaste opmerkingen zouden vrouwen ook bijnamen hebben gekregen vanwege de grootte van hun borsten. Tegen een vrouwelijke medewerker zou daarnaast wel eens zijn gezegd: "Je weet toch dat je hier alleen zit omdat je een vrouw bent? Het was nog beter als je ook nog zwart was geweest".

Migratieachtergrond

Ook medewerkers met een migratiegrond of religieuze overtuiging zouden vaak de dupe zijn. Marghadi werd een "excuus-Marokkaan". Ze zou alleen aangenomen zijn voor de diversiteit. Een andere oud-medewerker hoorde een collega "Allahoe akbar" roepen toen een voetballer van Marokkaanse afkomst een rode kaart kreeg.

Gesprek

De NOS-directie zegt in gesprek te gaan met Egbers naar aanleiding van het onthullende artikel. Het is nog niet bekend wanneerde presentator met de NOS-directie in gesprek gaat. Egbers presenteert doorgaans of zondag het programma Studio Sport Eredivisie. Het is nog niet duidelijk op de presentator dat dit weekend ook zal doen.

Reactie NOS

De NOS-directie heeft gereageerd op de beschuldigingen. "We schamen ons voor de ervaringen die we lezen in de Volkskrant. Aan iedereen die dit heeft meegemaakt, bieden we nogmaals onze oprechte excuses aan.

NOS-directeur Gerard Timmer zegt dat de voorbeelden in de krant het beeld bevestigen dat al uit de bevindingen van de vertrouwenspersoon kwam. "Dit laat nogmaals zien dat er echt werk aan de winkel is, en dat wat er in het verleden is gebeurd nooit meer mag voorkomen."

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie