Up 2 Date

Langverwacht lachgasverbod kan momenteel niet worden gehandhaaft

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Langverwacht lachgasverbod kan momenteel niet worden gehandhaaft

Het inluiden van het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met het ingaan van een aantal verboden. Zo ook voor lachgas: de drug staat sinds 1 januari 2023 op de lijst van de Opiumwet en daarmee is verkoop, bezit, handel en gebruik van het middel nu verboden. Toch kan het verbod tot op heden niet gehandhaaft worden, omdat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hun zaken nog niet op orde hebben.

Meer tijd nodig voor starten handhaving

De politie en het OM hebben in een intern document, dat in handen is van de Telegraaf, laten weten dat ze zeker het komende half jaar nog niet handhavend kunnen optreden tegen de verkoop en het bezit van lachgas. In het document staat dat er door 'ict-aanpassingen en wijziging van werkafspraken' meer tijd nodig is om met de handhaving te kunnen starten. Mede doordat het vervoer en de opslag van de verdovende middelen nog niet zijn geregeld, is handhaven op dit moment niet mogelijk.

Na 1 juli volledige handhaving

In november 2022 werd door de overheid het verbod op lachgas verkondigd. Dit besluit kwam echter te vroeg, aangezien het verbod nog geen 1,5 maand later al inging. In het interne stuk van de politie en het OM staat dan ook dat er tussen de afkondiging en het ingaan van het verbod te weinig tijd zat 'om noodzakelijke wijzigingen door te voeren'. Om het verbod in de toekomst wel te kunnen gaan handhaven, zullen er ict-aanpassingen, wijzigingen in werkafspraken en aanwijzingen plaatsvinden. Het OM en de politie hebben zichzelf hiervoor een deadline tot 1 juli gegeven, zodat ze hierna het verbod volledig kunnen gaan handhaven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overlast en gezondheidsrisico's

Uitstel van de handhaving is een flinke tegenvaller voor het kabinet, de Tweede Kamer en de politie. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) hebben zich de afgelopen jaren hard ingezet om lachgas op lijst II van de Opiumwet te krijgen. Op deze lijst staan softdrugs, denk aan hasj en wiet. Aanleiding hiertoe is de enorme overlast en gezondheidsrisico's dat het verdovende middel met zich meebrengt.

Ster advertentie
Ster advertentie