Up 2 Date

Banken mogen kosten in rekening brengen bij mensen die vaak geld opnemen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Banken mogen kosten in rekening brengen bij mensen die vaak geld opnemen

Banken mogen klanten laten betalen als ze vaak geld opnemen. Dat liet het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) afgelopen maandag weten naar aanleiding van klachten van ABN AMRO-klanten.

Vergoeding per opname

Sinds vorig jaar juli moeten klanten van ABN AMRO betalen als ze per jaar meer dan 12.000 euro opnemen. Per opname moeten klanten een vergoeding betalen van 5 euro en 0,5 procent van het gepinde bedrag. Volgens de bank is de vergoeding noodzakelijk omdat criminelen voornamelijk contant geld gebruiken en de kosten rondom fraudebestrijding blijven stijgen. Daarnaast moet er steeds meer onderzoek worden gedaan naar verdachte betalingen.

ABN AMRO krijgt gelijk

Twee klanten waren het niet eens met de beleidswijziging en dienden daarom een klacht in bij Kifid, maar het instituut heeft ABN AMRO in het gelijk gesteld. De bank maakt inderdaad extra kosten aan fraudebestrijding en onderzoek. Daarnaast zijn de twee bezwaarmakers tijdig geïnformeerd door ABN AMRO over de maatregel, hebben ze genoeg andere opties om te kunnen betalen en staan ze er vrij in om bij andere banken een rekening te openen.

Beide klanten vinden dat ze over hun geld moeten kunnen beschikken zonder dat de bank daar kosten voor in rekening brengt, aangezien de kosten voor contant geld al verwerkt is in de maandelijkse kosten voor een betaalrekening. Daarnaast vinden ze dat de bank extra kosten voor fraude- en witwasbestrijding zelf moet dragen.

Maatschappelijke weerstand

Hoewel Kifid ABN Amro in het gelijk heeft gesteld, geven ze in het oordeel aan dat ze op de hoogte zijn van de maatschappelijke discussie over de kosten van contant geld. Momenteel is daar geen wet- en regelgeving voor. Het instituut geeft de bank dan ook het advies om voorzichtig te zijn met nog meer kosten in rekening brengen vanwege de maatschappelijke weerstand tegen de maatregel.

Ster advertentie
Ster advertentie