Up 2 Date

22-jarige man opgepakt op verdenking van voorbereiding moordaanslag op Rutte

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 22-jarige man opgepakt op verdenking van voorbereiding moordaanslag op Rutte

De politie heeft een 22-jarige man gearresteerd, omdat hij van plan was een moordaanslag te plegen op demissionair premier Rutte. Het gaat om de Amsterdammer Yavuz O. die in Telegram-groepen waarin veel complottheorieën verspreid werden, zou hebben gevraagd naar schutters. De arrestatie vond afgelopen zomer al plaats.

Voorbereiding van moordaanslag

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Amsterdammer van bedreiging, het voorbereiden van een moordaanslag op één of meerdere politici en het opruien van anderen om hem daarbij te helpen. O. zou volgens het OM vooral actief geweest zijn in de Telegram-groepen De Bataafse Republiek en Vrijheid zonder Uniform. Daarin verspreidde hij opruiende berichten en deelde hij zijn ideeën om Rutte neer te schieten. Zo schreef hij op 12 december onder een foto van de koning met verschillende ministers: "Inderdaad dankzij hun is Nederland naar de klote. Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar."

"Op zoek naar strijders"

In de dagvaarding valt ook te lezen hoe O. andere mensen opriep om hem te helpen bij zijn plannen om een moordaanslag te plegen op Rutte. "Regel eerst strijders. En niet zomaar strijders, serieuze mensen die wat willen doen. Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan", is een van de berichten die hij plaatste op Telegram.

Telegram-groepen gesloten

In opdracht van het OM zijn de Telegram-groepen waarin O. actief was gesloten. In de groepen werden ook privégegevens gedeeld van mensen die betrokken zijn bij de vaccinatiecampagne tegen corona. Ook werden er complottheorieën gedeeld over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Inmiddels zitten de complotdenkers die de groep De Bataafse Republiek hebben opgezet momenteel vast en moeten ze op 3 december voor de rechter verschijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie