FunX Utrecht

Boa's in Utrecht mogen bodycams gaan dragen: 'Verhoogt veiligheidsgevoel'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boa's in Utrecht mogen bodycams gaan dragen: 'Verhoogt veiligheidsgevoel'

In de gemeente Utrecht mogen boa's voortaan bodycams dragen tijdens hun werk. Dat heeft burgemeester Sharon Dijksma besloten na een proef, die positief is uitgepakt. In onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was dit al het geval.

Veiliger gevoel

Boa's, handhavers en toezichthouders kregen sinds de coronapandemie steeds vaker te maken met agressie en intimidatie. Velen die vorig jaar meededen met de proef geven aan zich veiliger te voelen wanneer ze een camera op hun lichaam dragen. Daarnaast zouden bodycams preventief werken, omdat mensen minder snel agressief gedrag vertonen wanneer ze doorhebben dat ze worden gefilmd.

Zelf kiezen

Boa's mogen zelf kiezen of ze een bodycam willen dragen. "De bodycam is een beschermingsmiddel dat zich in verschillende cases heeft bewezen, denk daarbij aan de zaak dat onze medewerkers zijn bespuugd door iemand met corona", aldus de burgemeester. "Ik hecht daarom veel waarde aan de bodycam als persoonlijke beschermingsmiddel en ben content dat het middel bijdraagt aan de preventieve werking op agressie en het verhogen van het veiligheidsgevoel."

Beelden gebruiken

Dijksma hoopt dat de beelden die gemaakt worden met de cameraatjes ook gebruikt kunnen worden om terug te kijken, zodat handhavers hiervan kunnen leren. Ze kunnen ook gebruikt worden wanneer inwoners van de stad klachten hebben over het ingrijpen van boa's.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie