FunX

Abed uit Almere zit nog steeds vast in Gaza: "Nederlandse regering helpt me niet om terug te komen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Abed uit Almere zit nog steeds vast in Gaza: "Nederlandse regering helpt me niet om terug te komen"

Abed zit sinds 7 oktober vast in Gaza, waar hij destijds aanwezig was voor een familiebruiloft. Door de oorlog die Israël nog altijd voert tegen de Palestijnen, is het voor Abed vooralsnog niet gelukt om terug te keren naar Almere, waar hij samen met zijn vrouw en kinderen woont. Inmiddels heeft ze al bijna acht maanden niet gezien. Ook krijgt hij geen hulp vanuit de Nederlandse overheid om hem terug te halen. Fernando spreekt Abed over zijn situatie en haalt verhaal bij Stephan van Baarle, de fractievoorzitter van DENK, die eerder Kamervragen stelde over Abeds situatie.

Abed

In de eerste drieënhalve maand zijn veel familieleden van Abed vermoord door het Israëlische geweld. "Veel van mijn familieleden zijn vermoord door de bombardementen en sommigen zijn vermist onder het puin." Sindsdien zien de dagen van Abed er grauw uit. "Ik zit de hele dag bij mijn tent en ik kan ’s nachts niet naar buiten. Het is hier heel onveilig en ik hoor elke dag meerdere bombardementen." Daarnaast vertelt Abed dat hij de hele dag in de rij staat voor eten en drinken. Abed begrijpt niet waarom hij niet weg kan uit Gaza. Eerder had hij contact opgenomen met de Nederlandse ambassade, die hem doorverwees naar de ambassade in Israël. Tot op heden heeft hij nog steeds geen toestemming gekregen om terug te keren naar Nederland.

Inmiddels heeft hij zijn vrouw en kinderen in Nederland al acht maanden niet gezien en is Abed radeloos over de situatie. "Ik zit hier nog steeds, omdat niemand mij helpt." Abed heeft meerdere pogingen gedaan om naar zijn familie in Nederland terug te keren, maar hij kan niet veel doen in zijn eentje. "Wat moet ik doen? Ik kan alleen maar wachten op hulp."

Abed zit na bijna acht maanden nog steeds vast in Gaza

Gezin in Nederland

Abed verbleef eerst in Rafah, een stad waar de Palestijnse burgers eerder dit jaar heen zijn geleid, omdat het hier veilig zou zijn. Maar er vond hier gisteren een luchtaanval van Israël plaats waarmee tientallen Palestijnen zijn vermoord. Hij is de stad ontvlucht en verblijft nu bij zijn ouders. Hij mist zijn gezin ontzettend en weet niet wanneer hij hen weer zal zien. "Mijn dochters vragen constant aan mijn vrouw waar ik blijf en wanneer ik terug kom." Daarbij heeft zijn gezin in Nederland het ook financieel lastig. "We hebben moeite om rond te komen met ons inkomen en de uitkering die we ontvangen. We krijgen nauwelijks hulp."

Geen hulp

Naast het feit dat Abeds gezin weinig tot geen hulp ontvangt, krijgt hij zelf ook nauwelijks hulp van de Nederlandse overheid. "Eerder had ik elke week contact, maar ik heb nu al anderhalve maand niets gehoord van de Nederlandse overheid." Abed heeft het gevoel dat hij er alleen voor staat en voelt zich in de steek gelaten. "Ik weet honderd procent zeker dat niemand mij gaat helpen."

Nederlandse regering

Stephan van Baarle is fractievoorzitter van DENK en stelde in januari al Kamervragen over het feit dat er een Nederlandse burger in een oorlogsgebied zit en nog niet is teruggehaald. "Ik vind dit verschrikkelijk om te horen. Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom het nog steeds niet is gelukt om Abed terug te halen naar Nederland." Van Baarle laat weten dat de regering destijds beloofde om er alles aan te doen om Nederlandse burgers uit Gaza te halen. "Als ik nu hoor dat er al 1,5 maand geen contact is geweest, dan is dat dus niet waar." De fractievoorzitter laat weten dat hij dit echt niet vind kunnen en vertelt ook dat "Nederland zich opstelt als een bondgenoot van Israël". "De Nederlandse regering kijkt weg van de misdaden die daar gepleegd worden. Je zou op zijn minst verwachten dat de regering op zou komen voor de Nederlanders die daar zitten en hen zou helpen terug naar Nederland te komen. Maar dit gebeurt absoluut niet."

Van Baarle is standvastig en meent opnieuw Kamervragen te gaan stellen aan de Minister van Buitenlandse Zaken. Daarbij zal hij ook contact opnemen met de gemeente in Almere om te kijken wat zij kunnen betekenen voor de familie van Abed. "Wij proberen op allerlei manieren druk uit te oefenen op de regering en dat zullen we blijven doen. Om ervoor te zorgen dat Abed en alle andere Nederlanders zo snel mogelijk terugkomen", aldus Van Baarle.

Ster advertentie
Ster advertentie