FunX

Charlotte over je rechten als je wordt beledigd: "Je kan een tikkie van €2,50 sturen voor emotionele schade"

foto: Eline Schuurmans
  1. Newschevron right
  2. Charlotte over je rechten als je wordt beledigd: "Je kan een tikkie van €2,50 sturen voor emotionele schade"

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Famke Louise geen fan is van Roddelpraat. De mannen achter de juicechannel lekten in maart een onuitgebrachte track van de influencer uit, waarna Famke een kort geding tegen hen aanspande. Hoewel ze de zaak won en een rectificatie eiste, gaat Famke nu nog een stapje verder. Zo eist ze ook nog eens 10.000 euro per keer dat Roddelpraat iets over haar zegt of haar uitscheldt, maar kan dat zomaar? Tannaz ging daarover in gesprek met juriste Charlotte Meindersma.

Charlotte over je rechten als je wordt beledigd: "Je kan een tikkie van €2,50 sturen voor emotionele schade"

Is 10.000 euro per keer reëel?

Volgens Charlotte is het niet zo gemakkelijk om simpelweg een hoog bedrag te eisen per keer dat iemand publiekelijk een snerende opmerking over je maakt. "Een advocaat kan natuurlijk alles eisen wat hij wil. Hij kan bijvoorbeeld zeggen: 'Dit is de schade die Famke Louise geleden heeft. Dat is 10.000 euro per keer dat ze werd uitgescholden." Echter mag Roddelpraat altijd weigeren om het bedrag te betalen. "Daarmee is eigenlijk de kous af en moet Famke Louise de rechter laten bepalen of ze gelijk heeft of niet. De kans is dan groot dat ze een keer dat bedrag krijgt. Misschien wel 20.000 of 30.000 euro, maar niet 10.000 euro per keer. Mocht dat zo zijn dan zit daar wel een plafond aan." Zo zou ze per keer 10.000 euro kunnen krijgen met een maximum van 100.000 euro.

Kost meer dan het oplevert

Niet alleen Famke Louise mag een schadevergoeding eisen voor beledigingen in het openbaar. Volgens Charlotte heeft namelijk iedereen in Nederland dezelfde rechten op dat gebied. Echter is het niet altijd een slimme keuze om iemand daarvoor aan te klagen. "Het probleem is dat je uiteindelijk naar de rechter moet en dat kost heel veel geld. Daarnaast is een reële vergoeding die je kunt krijgen misschien zo'n duizend euro, terwijl je advocaat ook een paar duizend euro kost. Het kost je dus altijd meer dan dat het je oplevert."

Daarnaast is het bedrag dat je kunt eisen enigszins afhankelijk van hoe bekend je bent, stelt Charlotte. "Famke Louise is een heel bekend persoon, dus de schade die ze lijdt, is velen malen groter dan de gemiddelde persoon."

Quote

Je kunt jezelf beter in Amerika laten uitschelden.

Charlotte Meindersma

"Tikkie sturen"

Ten slotte geeft Charlotte aan dat de bedragen die je in Nederland kunt eisen wegens belediging zo laag zijn, omdat we kennelijk zo weinig geven om emotionele schade. "We mogen in Nederland heel veel over elkaar zeggen. De rechter zal dan wel zeggen dat er sprake is van immateriële schade, maar de schadevergoedingen zijn zo laag, omdat we dat blijkbaar niet zo belangrijk vinden. Je kunt jezelf beter in Amerika laten uitschelden of je kan een tikkie sturen van 2,50 euro voor emotionele schade.", grapt de juriste.

Ster advertentie
Ster advertentie