Up 2 Date

YouTuber Acid gaat in beroep tegen straf: "Dit moet een vrijspraak worden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. YouTuber Acid gaat in beroep tegen straf: "Dit moet een vrijspraak worden"

Nathan Vandergunst, ook wel bekend onder de naam Acid, gaat in hoger beroep tegen zijn voorwaardelijke celstraf. Dat meldt zijn advocaat in de Vlaamse talkshow Terzake. Ook is de YouTuber een crowdfunding gestart om zijn schadevergoeding van 20.000 euro te betalen. Hij heeft momenteel al 90.000 euro opgehaald. De YouTuber werd veroordeeld tot drie maanden celstraf, een boete van achthonderd euro en het betalen van een schadevergoeding van twintigduizend euro.

Crowdfunding

In een nieuwe YouTube-video heeft Nathan Vandergunst laten weten dat hij een crowdfunding is gestart om de schadevergoeding van 20.000 euro te betalen. "Ik zie dat heel veel mensen een GoFundMe of crowdfunding gestart zijn. Ik dank jullie superhard, maar het zijn er superveel en het is wat moeilijk aan het worden. Daarom heb ik zelf een steunactie gestart onder mijn naam", vertelde hij. Sinds gisteren heeft hij al 90.000 euro opgehaald. De YouTuber heeft ook laten weten dat het overige geld naar de Sanda Dia Foundation zal gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtszaak

De advocaat van Nathan Vandergunst liet in de Vlaamse talkshow Terzake weten dat ze in beroep gaan tegen de straf die de Youtuber is opgelegd. "Wij waren heel helder in ons betoog. Wij hebben gezegd: dit moet een vrijspraak worden", vertelt de advocaat. "Het was nogal heftig binnengekomen voor hem. Hij is een jonge twintiger die nooit met justitie in aanraking gekomen is. En hoewel hij nogal mediageniek is, is het zwaar geweest voor hem om dat te aanhoren. Procederen kost ook centen en is emotioneel zwaar", vervolgt hij zijn verhaal.

De rechtszaak ging om een video op YouTube, waarin Acid de verantwoordelijken voor de dood van Sanda Dia benoemt en meer over hen vertelt. In deze video liet de YouTuber ook weten dat hij niet te spreken was over het vonnis van de daders. Zij werden namelijk veroordeeld tot een taakstraf en een boete van vierhonderd euro. Volgens de Belgische YouTuber hadden alle Belgen het recht om "te weten wie hun toekomstige politici, rechters of tandartsen zullen zijn". De video werd vaak bekeken, maar binnen één dag van YouTube verwijderd.

Reden van vervolging

Hetgeen waardoor Acid uiteindelijk is aangeklaagd, is "laster, eerroof en elektronische belaging". De YouTuber noemde namelijk ook een naam in de video van een student die niet betrokken was bij de dood van Sanda Dia. Volgens de rechter heeft deze student samen met zijn familie geleden onder deze video. Volgens de rechter heeft deze student samen met zijn familie geleden onder deze video en dat kwam de YouTuber duur te staan in de vorm van een celstraf, boete en een schadevergoeding.

Ster advertentie
Ster advertentie