Up 2 Date

Rutte reageert op ophef rondom feest Amalia: "Het zijn ook mensen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte reageert op ophef rondom feest Amalia: "Het zijn ook mensen"

Ondanks de verscherpte coronamaatregelen blijft het voor sommigen soms lastig om zich aan de regels te houden. Zo ook voor de koninklijke familie die afgelopen week de achttiende verjaardag van kroonprinses Amalia vierde. Naar verluidt waren er ongeveer honderd aanwezigen, terwijl het kabinet het dringende advies geeft om maximaal vier personen thuis te ontvangen.

"We maken allemaal fouten"

Demissionair premier Rutte heeft inmiddels gereageerd op de ophef die is ontstaan rondom het verjaardagsfeest van Amalia. Volgens de premier "maken we allemaal fouten". "Het laat zien hoe we in Nederland allemaal af en toe worstelen met de coronaregels. Het zijn ook mensen, we maken allemaal fouten." Daarnaast zou de koninklijke familie zijn best hebben gedaan om het feest zo goed mogelijk te organiseren, maar constateerden ze achteraf dat het toch niet helemaal goed is gegaan, zegt Rutte.

Geen commentaar

Rutte schreef gisteren al in een brief aan de Tweede Kamer dat koning Willem-Alexander het achteraf gezien niet goed vond hoe het feest georganiseerd werd. Nadat de koning vandaag op bezoek was bij het Kunstmuseum in Den Haag wilden journalisten hem vragen stellen over het feest van Amalia. Echter stond de koning daar niet voor open. "Ik denk dat ik heel duidelijk ben geweest met wat erover gezegd is."

Vaker voorgekomen

Rutte geeft daarnaast aan dat de koninklijke familie zich niet verheven voelt boven het volk en dat ze niet bewust de coronamaatregelen overtreden. Desondanks is het vaker voorgekomen dat ze de regels niet opvolgen. Zo ging de familie vorig jaar op vakantie naar Griekenland, terwijl het advies was om niet te reizen. Ook bezocht de koning in juni dit jaar de meest Oranje straat van Nederland in Den Haag waar het tijdens zijn bezoek veel te druk was.

Ster advertentie
Ster advertentie