Up 2 Date

Strafzaak moord Peter R. de Vries moet opnieuw worden behandeld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Strafzaak moord Peter R. de Vries moet opnieuw worden behandeld

De rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat de strafzaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries opnieuw moet worden behandeld. Een van de rechters moet namelijk vervangen worden, omdat hij naar het buitenland is verhuisd. Het is echter niet toegestaan om de rechtbankcombinatie gedurende het proces te wijzigen.

Wijziging rechtbankcombinatie

Volgens de wet moet bij wijziging van de rechtbankcombinatie de strafzaak opnieuw gevoerd worden, tenzij alle partijen binnen het proces erover eens zijn dat de zaak door kan gaan. Daarbij is het noodzakelijk dat iedereen akkoord gaat. Als ook maar één betrokkene niet akkoord gaat, moet de strafzaak dus geschorst worden. De advocaten van een van de hoofdverdachte, Kamil E., eisten dat de zaak opnieuw zou beginnnen.

De rechtbank heeft geen andere keus dan daar gehoor aan te geven. Het is niet duidelijk of écht alles opnieuw moet worden behandeld. Zo kan het zijn dat slachtofferverklaringen en onderbouwingen van strafeisen alsnog gebruikt worden, mits daar juridisch gezien onderbouwing voor wordt gevonden. De rechtbank maakt dit op een later moment duidelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdachten

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen beide hoofdverdachten, Delano G. en Kamil E., levenslang geëist. Zij werden direct na de aanslag gearresteerd en stonden terecht voor het doden van de misdaadverslaggever. De uitspraak stond voor 14 juli gepland, maar kort daarvoor kwam het OM met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Om die reden werd de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld.

Verder zijn in juli drie mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. Krystian M. is daar een van. Kort daarna werden in Spanje en Curaçao twee mannen gearresteerd. Justitie verdacht de twee ervan na de moord het lichaam van Peter R. de Vries te hebben gefilmd en de video's te hebben verspreid, om op die manier een extra grote schok in Nederland teweeg te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie