Up 2 Date

Ousmane Dia, vader van Sanda Dia, breekt stilte: “Heb het gevoel dat ze hem wilden straffen”

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Ousmane Dia, vader van Sanda Dia, breekt stilte: “Heb het gevoel dat ze hem wilden straffen”

Ousmane Dia heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de tragische dood van zijn zoon Sanda Dia. Sanda overleed in 2018 nadat hij tijdens zijn ontgroening heftige opdrachten moest uitvoeren zoals liters visolie drinken en urenlang in een ijskoude plas moest liggen. Ousmane vraagt zich nog dagelijks af waarom dit allemaal is gebeurd, zo liet hij weten op zijn boekvoorstelling in de Roma in Borgerhout.. "Er is geen moment dat ik niet denk aan mijn zoon."

Geen antwoord

Ousmane presenteerde maandagavond zijn boek Ze hebben mijn zoon vermoord. Tijdens de boekpresentatie vertelde de vader onder meer dat hij bijna zes jaar na dato nog steeds geen idee heeft waarom zijn zoon overleed. “Ik heb geen antwoorden gekregen. Mijn gevoel zegt dat ze hem dusdanig wilden straffen tot hij op zou geven. Ze zagen zelfs niet dat hij dood zou gaan.” Tijdens een bezoek aan de plek waar de fatale gebeurtenis plaatsvond werd dit gevoel volgens hem bevestigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ophef

De dood van Sanda Dia leidde in 2018 tot grote ophef in België, maar ook in Nederland. Die ophef werd alleen maar groter na het proces dat volgde op zijn dood. De 18 leden van Reuzegom werden schuldig bevonden aan mensonterende behandeling en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Ze kregen echter volgens velen een veel te lage straf, namelijk een taakstraf van 200 tot 300 uur en een geldboete van 400 euro. Ook Sanda's vader was diep teleurgesteld in deze uitkomst. Hij had gehoopt dat de daders een strafblad zouden krijgen: "De rechter had de kans om een signaal te geven dat in deze maatschappij sommige dingen niet mogen, maar ze heeft die kans gemist."

Ousmane Dia over Acid

Iemand die zich hard heeft gemaakt voor gerechtigheid rondom de zaak van Sanda Dia, is YouTuber Acid. Hij onthulde de namen van de daders in een YouTube video, die inmiddels is verwijderd. Dat leverde hem een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een schadevergoeding van 20.000 euro en een boete van 800 euro op vanwege laster, eerroof en elektronische belaging. Ousmane zegt te waarderen wat Acid heeft gedaan voor zijn zoon en hem. “Acid volgde zijn gevoel. Er zijn in deze maatschappij heel veel mensen zoals Acid, maar die hebben niet de mogelijkheden die Acid heeft om de boodschap over te brengen.”

Rechtszaak Acid

In de media werd naar buiten gebracht dat de 24-jarige YouTuber in hoger beroep zou gaan tegen het vonnis, maar in een video sprak hij dat tegen. "Ik heb nergens gezegd dat ik in hoger beroep ga. Mijn advocaat zegt dat ik in beroep moet gaan, omdat de straf ridicuul is, maar in mijn ogen is het done." Acid vertelde dat hij zijn straf "met trots zal dragen". De YouTuber startte een crowdfundingactie om de schadevergoeding van 20.000 euro te betalen. Inmiddels is er al ruim 160.000 euro opgehaald. Acid beloofde het extra geld dat met de actie werd opgehaald over te maken aan de Sanda Dia Foundation, de organisatie van de vader van Sanda.

Ster advertentie
Ster advertentie