Up 2 Date

YouTuber Acid toch niet in hoger beroep, draagt strafblad 'met trots'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. YouTuber Acid toch niet in hoger beroep, draagt strafblad 'met trots'

Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, heeft besloten om toch niet in hoger beroep te gaan tegen zijn voorwaardelijke celstraf. Dat heeft de YouTuber bekendgemaakt in een nieuwe video.

"Straf is ridicuul"

Vandergunst werd vorige week veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en het betalen van een schadevergoeding van 20.000 euro. Ook kreeg hij een boete van 800 euro. De YouTuber kreeg die straf opgelegd omdat hij de namen bekendmaakte van de leden van de studentenclub 'Reuzegom' die betrokken waren bij de gewelddadige ontgroening van Sanda Dia in 2018. In de media werd naar buiten gebracht dat de 24-jarige YouTuber in hoger beroep zou gaan tegen het vonnis, maar in een nieuwe video spreekt hij dat tegen. "Ik heb nergens gezegd dat ik in hoger beroep ga. Mijn advocaat zegt dat ik in beroep moet gaan, omdat de straf ridicuul is, maar in mijn ogen is het done." Acid zegt verder dat hij zijn straf "met trots zal dragen".

Inzamelingsactie

Kort nadat het vonnis publiekelijk bekendgemaakt werd, startte de YouTuber een inzamelingsactie om de schadevergoeding te kunnen dekken. Acid wilde slechts 20.000 euro inzamelen, maar zeven uur nadat de actie live ging, had hij al ruim 70.000 euro opgehaald. Inmiddels staat de teller op 169.343 euro. Acid geeft aan dat hij het volledige bedrag na verrekening van de schadevergoeding zal doneren aan de Sandia Dia Foundation.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verwijderde video

De rechtszaak van vorige week ging om een video op YouTube, waarin Acid de verantwoordelijken voor de dood van Sanda Dia benoemt en meer over hen vertelt. In deze video liet de YouTuber ook weten dat hij niet te spreken was over het vonnis van de daders. Zij werden namelijk veroordeeld tot een taakstraf en een boete van vierhonderd euro. Volgens de Belgische YouTuber hadden alle Belgen het recht om "te weten wie hun toekomstige politici, rechters of tandartsen zullen zijn". De video werd vaak bekeken, maar binnen één dag van YouTube verwijderd.

Student heeft geleden

Hetgeen waardoor Acid uiteindelijk is aangeklaagd, is "laster, eerroof en elektronische belaging". De YouTuber noemde namelijk ook een naam in de video van een student die niet betrokken was bij de dood van Sanda Dia. Volgens de rechter heeft deze student samen met zijn familie geleden onder deze video.

Ster advertentie
Ster advertentie