Up 2 Date

Amerikaans Huis van Afgevaardigden akkoord met strengere wapenwetgeving

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaans Huis van Afgevaardigden akkoord met strengere wapenwetgeving

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat akkoord met een pakket aan maatregelen van de Democratische Partij om de wapenwetgeving in de Verenigde Staten aan te scherpen. Een van de maatregelen is om de leeftijd waarop iemand een semiautomatisch wapen mag kopen te verhogen van 18 naar 21 jaar.

Bumpstocks verbieden

Ook de verkoop van zogenoemde bumpstocks, magazijnen met meer dan vijftien kogels waarmee semiautomatische wapens veranderd kunnen worden in volautomatische wapens, zou verboden kunnen worden. Het pakket aan maatregelen werd met 223 tegen 204 stemmen aangenomen. Onder de tegenstemmers waren slechts twee Democraten. Vijf Republikeinen waren juist voor de strengere maatregelen.

Weinig steun

Voorafgaand aan de stemming kwamen een overlevende en enkele nabestaanden van de schietpartij op een basisschool in Uvalde aan het woord in het Huis van Afgevaardigden. Tijdens emotionele pleidooien vertelden ze wat ze hebben meegemaakt en vroegen ze om strengere wapenwetgeving. Desondanks konden ze op weinig steun rekenen van de Republikeinen. "Het antwoord is niet het vernietigen van het tweede amendement van de grondwet, dat is precies wat de Democraten willen", aldus Republikein Jim Jordan.

Mogelijk ook geen steun van Senaat

Hoewel het pakket door het Huis van Afgevaardigden is gekomen, is de verwachting dat de Senaat niet zal instemmen met de nieuwe wetgeving. Senatoren van zowel de Republikeinse als Democratische partij onderhandelen momenteel over voorstellen die minder vergaand zijn en daardoor op meer steun kunnen rekenen. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden ook over een wet die meer ruimte moet bieden om mensen die mogelijk een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen een wapenvergunning te weigeren.

Ster advertentie
Ster advertentie