Up 2 Date

OM gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen in 'The Voice'-schandaal

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen in 'The Voice'-schandaal

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Jeroen Rietbergen en Ali B vervolgen voor seksueel misbruik in het The Voice-schandaal. Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. De zaak van Marco Borsato wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

Drie zedenmisdrijven

Ali B wordt vervolgd voor zedenmisdrijven met drie verschillende vrouwen. De 41-jarige rapper wordt ervan verdacht de misdrijven te hebben gepleegd in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Van deze feiten is volgens het OM slechts één gerelateerd aan The Voice of Holland. Tegen Ali B werd ook door een vierde vrouw, een voormalige TVOH-deelneemster, aangifte gedaan, maar die zal worden geseponeerd. "Deze aangifte is ook gerelateerd aan TVOH, maar uit de onderzoeksbevindingen is niet gebleken dat er sprake is van een strafbaar feit", aldus het OM.

Vervolging Rietbergen

Rietbergen wordt vervolgd voor één zedenmisdrijf dat in 2018 zou zijn gepleegd. Het zedenfeit zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio waar The Voice of Holland werd opgenomen.

Marco Borsato gaat vrijuit

In de zaak van Marco Borsato heeft het OM besloten om niet over te gaan tot vervolging. Uit het onderzoek naar het seksueel grensoverschrijdend gedrag van de voormalige The Voice-coach is onvoldoende bewijs naar voren gekomen. Deze beslissing maakt dat er in totaal drie zedenzaken rondom The Voice of Holland zijn geseponeerd. Eerder werd het onderzoek naar het seksueel grensoverschrijdend gedrag van regisseur Marijn N. afgerond, omdat er te weinig bewijs zou zijn.

BOOS-uitzending over The Voice

In januari 2022 werden de opnames van The Voice of Holland stilgelegd nadat er aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik waren binnengekomen. De redactie van BOOS stuurde een mail naar RTL over de aantijgingen. Een aantal dagen na de bekendmaking van het wangedrag achter de schermen bij The Voice werd een aflevering van BOOS uitgebracht waarin negentien slachtoffers hun verhaal deden. Presentator Tim Hofman heeft verschillende awards, waaronder een FunX Power Award, in ontvangst mogen nemen voor de aflevering waarin het seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan het licht werden gebracht.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie